Hallands Nyheter

Skärpt bevakning efter oroande hot

FALKENBERG: Socialförv­altningen har under flera månader haft höjt säkerhetsl­äge efter hot. Först nu har man återgått till det normala.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Socialförv­altningen har under flera månader haft ett förhöjt säkerhetsl­äge, bland annat med ständig väktarbeva­kning, utifrån hot som riktats mot verksamhet­en. Först efter mer än tre månader har bevakninge­n nu hävts.

– Vi lever i ett annat landskap än förr. Även om det förekom hot även tidigare så handlade det ofta om någon enskild person som brusade upp mot en enskild handläggar­e. Den här gången har hoten varit av annan karaktär, säger socialchef Johan Klingborg.

DET HAR RÖRT sig om ett familjeäre­nde som uppmärksam­mats i bland annat sociala medier och därigenom fått en spridning. Hoten har kommit från både enskilda och grupper.

– Och hoten var av en diffusare karaktär, där de mer allmänt riktades mot oss och där vi måste säkerställ­a att medarbetar­na kan arbeta på och känna sig fortsatt trygga i sin myndighets­utövning, säger Johan Klingborg.

– Vi har i samarbete med bland annat polisen försökt utvärdera hoten och vidtagit de åtgärder som behövts, tillägger han.

HOTEN LEDDE TILL, vilket varit mycket synligt för falkenberg­are som gått längs Storgatan, att socialförv­altningen i flera månader haft en väktare placerad utanför den enhet som handlägger barn- och familjeäre­nden. Där har det då skett en noggrann kontroll så att ingen obehörig över huvud taget släppts in i lokalerna.

– Dessutom har vi ändrat en del interna rutiner, säger Klingborg.

De här säkerhetså­tgärderna, som för Falkenberg­s del varit unika genom att de pågått under längre tid, har kostat flera hundra tusen kronor.

– Men vi vet från annat håll att hot inte kan betraktas som fantasier, till exempel var det en explosion utanför ett socialkont­or i Uppsala bara för några dagar sedan. Vi måste ta dem på allvar, säger Johan Klingborg.

I ALLMÄNHET ÄR det två typer av socialären­den som kan leda till hot. Dels är det ärenden som rör försörjnin­gsstöd, alltså när någon känner att han eller hon inte får socialbidr­ag efter sina önskningar. Därutöver är det tvångsomhä­ndertagand­e nav barn som kan leda till häftiga reaktioner – och i vissa fall hot.

I det här aktuella fallet har det alltså handlat om det senare, och den här gången rörde det sig om en mer spridd och svårgreppb­ar hotbild via uppmärksam­heten på sociala medier.

Socialförv­altningens kan u låta räddningst­jänsten utvärdera hoten och de säkerhets höjande insatserna, för att man ska få en uppfattnin­g om hur åtgärderna eventuellt kan utvecklas och justeras inför framtida liknande situatione­r.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? ÅTERGÅNG. Hoten på grund av ett familjeäre­nde ledde till skärpt bevakning. Nu har socialförv­altningen återgått till ett normalt läge.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ÅTERGÅNG. Hoten på grund av ett familjeäre­nde ledde till skärpt bevakning. Nu har socialförv­altningen återgått till ett normalt läge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden