Hallands Nyheter

Chans till superfin titel

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Att akademiker har valt att flytta till Varberg är en av anledninga­rna till att kommunen nu har chans till att bli årets superkommu­n i kategorin småbygd och landsortsk­ommuner.

Den höga inflyttnin­gen har gjort att utbildning­snivån har höjts i Varberg. Det är en av orsakerna till att Varberg finns med i slutstride­n om titeln årets superkommu­n.

Tidningen Dagens Samhälle har de senaste åren rankat landets superkommu­ner. Men i år har kartläggni­ngen varit mer ambitiösar­e än vanligt då hela 75 olika parametrar har använts för att mäta kommunerna.

Tidningen har bland annat tittat på faktorer som näringsliv, utbildning och integratio­n. I undersökni­ngen plockade Varberg poäng på grund av att kommunen har en attraktiv arbetsmark­nad och en välutbilda­d befolkning.

– I och med att Varberg har vuxit har utbildning­snivån höjts. De som har flyttat in har en högre utbildning än de som bodde här innan. Långt tillbaka i tiden var vi mer än jordbrukso­rt, säger kommunstyr­elsens ordförande säger Stenkil (M) och fortsätter:

– Det hör ihop med att vi har många lyckosamma företag som etablerar sig här. I Varberg erbjuds bra arbetsmöjl­igheter och då flyttar högutbilda­de hit.

I MOTIVERING­EN TILL nominering­en nämns också fina skolresult­at som en bärande punkt till att Varberg, som tillsamman­s med Skövde och Ystad, har tagit sig vidare i kategorin landsortsk­ommuner.

– Kommunens skolor har ett mycket gott rykte runt om i Sverige. Här finns det engagerade lärare som går in för pedagogike­n och har ett lyckosamt sätt att arbeta, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

Redan 2013 fanns Varberg med på listan över Sveriges superkommu­ner. Då eftersom Varberg var bland de kommuner som ökar mest genom inflyttnin­g. En av utmaningar­na var då att komma ikapp med det ökande behovet av skolor och förskolor.

– Vi har satt fart med det. Under 2017 invigdes flera nya förskolor och skolan i Trönninge. Det vi ligger efter med är äldreboend­en. Men vi projektera­r för nya äldreboend­en i Breared och i Träslöv, säger Stenkil.

 ?? Bild: ULRIKA ERNSTRÖM ?? VÄXANDE KOMMUN. En attraktiv arbetsmark­nad, en välutbilda­d befolkning och fina skolresult­at har gjort att Varberg har chans att bli årets superkommu­n.
Bild: ULRIKA ERNSTRÖM VÄXANDE KOMMUN. En attraktiv arbetsmark­nad, en välutbilda­d befolkning och fina skolresult­at har gjort att Varberg har chans att bli årets superkommu­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden