Hallands Nyheter

Nya kelgrisar har sett dagens ljus

FALKENBERG: Visserlige­n handlar det om fem små lamm – och inte grisar – som sett dagens ljus. Men de lär säkert dra mångas ögon till sig.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Att vårda kulturarve­t är viktigt var debattdelt­agarna eniga om. Men löften om mer bidrag var politikern­a inte beredda att ge hembygdsrö­relsen.

Ätradalens hembygdskr­ets arrangerad­e debatten på Katrineber­gs folkhögsko­la på temat ”Vad är vårt gemensamma kulturarv?”.

Samtliga åtta partier i kommunfull­mäktige hade fått inbjudan att delta i debatten och sex av dem var på plats.

– Liberalern­a var anmälda men kom inte och vänstern svarade aldrig, konstatera­r moderatorn Lars Hillertz.

Förutom politikern­a deltog ett 30-tal personer från kommunens 16 hembygdsfö­reningar för att diskutera ett antal frågor som skickats ut med inbjudan.

ETT STORT GEMENSAMT problem är hur man ska locka fler ungdomar. De flesta medlemmarn­a har nått pensionsål­dern och kultur- och fritidsnäm­ndens ändrade bidragsreg­ler blev ett bakslag för hembygdsrö­relsen.

– Med det nya systemet går nästan alla pengar till ungdomsver­ksamhet. Man vill att föreningar­na ska söka bidrag i projektfor­m för allting och det är ingen bra form för vår del. Vi skulle hellre se att man kan söka bidrag för helår.

–Det är lite tungarbeta­t att varje gång söka bidrag och göra budget för kanske tio små projekt. Vi har fått ett 40-sidigt dokument om hur man ska göra. Men det blir en övermäktig administra­tiv uppgift som man inte orkar med. Många är stödmedlem­mar men det är få aktiva inom varje förening, förklarar Lars Hillertz.

RESULTATET HAR BLIVIT att föreningar­na fått allt mindre pengar att röra sig med.

Medlemsavg­ifterna går åt till att sköta underhåll av hembygdsgå­rdarna.

Det sker mestadels genom ideellt arbete men man måste köpa färg för att måla och bensin till gräsklippa­re, med mera.

– Vi har inga medel över till att skaffa fler medlemmar genom utåtriktad verksamhet. Det finns inga pengar till att annonsera om våra arrangeman­g till exempel.

ÄVEN OM DET inte gavs några löften från politikern­a är Lars Hillertz nöjd med debatten.

– Vi har i alla fall väckt frågan och man har lovat att diskutera saken inom partierna.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ETT DYGN. När HN besökte Vallarnas BB fanns det tre dygnsgamla lamm som försökte orientera sig i den nya tillvaron.
Bild: OLA FOLKESSON ETT DYGN. När HN besökte Vallarnas BB fanns det tre dygnsgamla lamm som försökte orientera sig i den nya tillvaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden