Hallands Nyheter

Den magiska ringen, som hittades i Ljungby 1969 har nu fått sin plats på Hallands Kulturhist­oriska Museum.

RINGEN HAR EN BESVÄRJELS­E MOT SJUKDOM OCH FARA

-

Sagan om ringen har fått ett nytt kapitel, i vilket den magiska ringens trollforml­er får sin uttolkning och ringen får skänka ny glans åt en av museets montrar.

”Ringen är superunik. För museet är det jättefint att den kommit hit. Det här är som att Sagan om ringen blir verklighet.”

CHRISTINA ANDERSSON-WIKING

Guldringen med den märkliga inskriptio­nen hittades av Folke Johansson (1930-2013) i Skararp, Ljungby, 1969. 2013 lämnade hans son Torbjörn Bjälkö in ringen till länsstyrel­sen. Tidigare i år beslutade Riksantikv­arieämbete­t att ringen ska förvaras på Hallands Kulturhist­oriska Museum och under torsdagen placerades ringen i en av museets montrar.

Ringen är unik i sitt slag. Det har aldrig tidigare hittats en medeltida guldring med magisk formel i Sverige. I England finns flera liknande fynd och i Danmark finns ett.

DEN DANSKA RINGEN dateras till 1100-talet och det är också den datering som ringen från Ljungby fått – med stöd i det danska fyndet. Det kan dock inte uteslutas att ringen är från något av medeltiden­s andra århundrade­n.

Ringens inskriptio­n har studerats av museets förste antikvarie Pablo Wiking-faria och hans tolkning av bokstävern­a är THEIBAL GUT GUT THANI. Orden skiljs åt av punkter. Vissa bokstäver är tydligare än andra, och visst kan man lockas att omtolka ett B till ett P, men som påpekades vid pressvisni­ngen: det fanns ingen standard för stavningen på medeltiden.

LIKNANDE FORMLER FINNS på ringar och pergament från England och det är bland annat med stöd i forskninge­n om dem som museet dragit sina slutsatser.

– Theibal betyder antingen ”ta bort” eller ”skydda från”. Det kan gälla sådant man drabbas av, vanligtvis sjukdom. Antingen har man förmodlige­n på sig ringen jämt, som skydd, eller när man råkat ut för något som man vill ”ta bort”, förklarar Pablo Wiking-faria.

GUT betyder sjukdom eller fara och THANI är ett magi-ord. Tolkningen blir därför ”Ta bort/bota/skydda från all sjukdom/lidande/fara”.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TILL MUSEET. Torbjörn Bjälkö får äran att placera ringen i montern. Han är glad att hans fars fynd får stanna i Halland och visas på museet på fästningen.
Bild: ANNIKA KARLBOM TILL MUSEET. Torbjörn Bjälkö får äran att placera ringen i montern. Han är glad att hans fars fynd får stanna i Halland och visas på museet på fästningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden