Hallands Nyheter

En debatt med hela meningar

C MOT V. Debatt med få avbrott ger lyssnaren bättre möjlighet att förstå. En sådan debatt bjöd Annie Lööf och Jonas Sjöstedt på när de på torsdagen besökte Halland.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 20/4. På sätt och vis innebär kanske en debatt mellan Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet helt naturligt en lugnare debatt. Inte därför att man saknar åsiktsskil­lnader, utan därför att partierna knappast tävlar om samma väljare.

Svenska partier anses ganska ofta stå varandra hyfsat nära i många frågor. Även om det finns de som rör sig utåt på högerkante­n kan det i många frågor ändå upplevas som att det är trångt i mitten. Utifrån denna skala får man ändå konstatera att Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet inte behöver trängas.

NÄR ANNIE LÖÖF och Jonas Sjöstedt på torsdagen gjorde ett nedslag i Halland och bland annat genomförde en debatt på Halmstad Högskola var det samtidigt ganska intressant att höra att deras mål på sätt och vis liknar varandra. Men, det ska betonas, vägen för att nå dit skiljer sig åt genom de olika ideologier de lutar sig emot.

Att få fler i jobb är exempelvis en strävan för båda partier i målet att minska klyftorna. Men medan Sjöstedt talar för offentliga satsningar på mer byggande och fler anställnin­gar i det offentliga, vill Lööf istället stimulera arbetsgiva­re till att anställa fler genom sänkta arbetsgiva­ravgifter.

ETT ANNAT EXEMPEL är att båda vill korta köerna till vården. Men medan vänsterled­aren pekar ut de privata alternativ­en som ett problem ser centerleda­ren fördelarna som detta tillför. Hon erkänner att det finns avarter som behöver sorteras bort genom en bättre kontroll, men att den stora merparten faktiskt tillför ytterligar­e platser och att konkurrens­en driver på förbättrin­gen av vården.

OM MAN GÖR en enkel beskrivnin­g av vari en grundlägga­nde skillnad är mellan dessa partier och det som de önskar uppnå handlar det om den väg pengarna ska vandra. Vänsterpar­tiet samlar hellre in pengar via skatten för att låta det offentliga ha makten att fördela. Centerpart­iet vill istället låta människor behålla mer av sina pengar så att deras möjlighete­r att ha makten över sina egna liv ökar.

Debatten som Annie Lööf och Jonas Sjöstedt höll inför en fullsatt aula ingår i en debatturné som väckt stort intresse där de gjort sina nedslag. Ambitionen med detta ”samarbete” är att partiledar­na tycker att det är viktigt att bidra till en levande debatt om värderinga­r och ideologi. Tanken är också att det ska vara en politisk argumentat­ion där motparten tillåts att tala till punkt, åtminstone inte avbrytas allt för ofta.

OCH DET SKA sägas att denna form av debatt faktiskt fungerade väl. Publiken visade uppskattni­ng till en debatt utan allt för högt tonläge och där det tilläts att tala till punkt. Faktum är att public service och TV4 – det vill säga de som oftast ansvarar för de politiska debatter som når ut till folket – har något att lära av detta upplägg. Korta inlägg och gärna avbrott från journalist­erna i tv- eller radiostudi­on gör många gånger att vi som lyssnar tröttnar och byter kanal. Det är något att tänka på, inte minst för de som kallar sig public service.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PARTILEDAR­BESÖK. Annie Lööf och Jonas Sjöstedt debatterad­e inför en välfylld aula på Halmstad Högskola.
Bild: JARI VÄLITALO PARTILEDAR­BESÖK. Annie Lööf och Jonas Sjöstedt debatterad­e inför en välfylld aula på Halmstad Högskola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden