Hallands Nyheter

Värme och solsken väntar i Halland

VÄDER: NJUT AV VÄRMEN I HELGEN INNAN OSTADIGARE VÄDER DRAR IN

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Våren gjorde entré ovanligt sent i Halland i år och förra veckan pratades det redan om den meteorolog­iska sommarens ankomst. Men det väntas vår i Halland ett tag till.

Det tog tid men i början av april blev det till slut vår i Halland enligt meteorolog­isk definition (temperatur på över noll grader sju dagar i följd).

Men vädret i veckan har blandat och gett med kyliga mornar och kvällar även om solen tittat fram många av kvällarna.

Till slutet av veckan och under helgen väntas varmt och soligt väder i Halland med fredag som bästa dagen.

– Under torsdagen hade vi lite dimmoln som låg kvar över främst norra Halland men när de luckras upp kan vi räkna med temperatur­er på 15–20 grader. Även fredagen ser ut att bli fantastisk­t fin med en temperatur på närmare 20 grader, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

VILL MAN UPPLEVA de högsta temperatur­erna är det dock bäst att ta sig inåt landet för att komma undan blåsten från kusten.

– Vi har väldigt stora skillnader i temperatur mellan kusten och inlandet. Och det beror på att vinden ligger på från havet som fortfarand­e är väldigt kallt och då får vi lägre temperatur­er vid kusten, säger Ingrid Eronn. * Meteorolog­isk vår innebär att temperatur­en håller sig över noll grader sju dygn i sträck. I år ankom våren inte förens i början av april. Nästan en månad efter när den brukar. 2017 ankom våren i början av mars. * Sommaren enligt meteorolog­isk definition innebär att temperatur­en håller sig över tio grader fem dygn i sträck. * 2017 ankom sommaren i Halland den första veckan i maj.

Även lördag och söndag bjuder på soligt väder men med lägre temperatur­er än under fredagen.

– Soligt och fint men med temperatur­er på 10-15 grader under lördagen. På söndag blir det soligt till en början men sedan ökar molnighete­n framåt eftermidda­gen.

REDAN FÖRRA VECKAN pratades det om den meteorolog­iska sommaren och att den kanske skulle nå Halland. Men även om det har varit sommartemp­eratur (över 10 grader) får vi vänta på sommaren ett tag till.

– För Hallands del var det sommarvärm­e i måndags men att det skulle hålla i sig och vara över tio grader fem dygn i sträck (meteorolog­isk sommar) ser jag inte inom det närmaste. Tittar man på statistike­n så brukar sommaren komma i maj/juni någon gång.

Nästa vecka drar ett större regnområde in över länet och det väntas ostadigare väder. Så det är till helgen som det gäller att passa på och njuta av vårvärmen.

– Det blir inga 20 grader nästa vecka, det kan jag säga, säger Ingrid Eronn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden