Hallands Nyheter

Alla vägar bär till – och från – Eskilstuna

SAMHÄLLE: HÄR FLYTTAS DET MEST

- ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

* Så här har det flyttats under åren 2008–2017:

* Åre har ett positivt flyttnetto gentemot Stockholm. Antalet stockholma­re som bosatt sig i Åre är 694, medan antalet som flyttat från Åre till huvudstade­n är 636.

* Stockholms största flyttstråk går till och från Solna, Huddinge och Nacka.

* Karlstadsb­or väljer Göteborg före Stockholm: 3 106 personer flyttade till Göteborg medan 2 910 flyttade till Stockholm.

* Karlskrona­bor väljer Malmö före Stockholm. Men flest utflyttare hamnar i Ronneby.

* Utflyttade Östersunds­bor spreds ut på 287 kommuner. Endast Högsby och Ydre saknas.

* Umeå drar fler stockholma­re än grannar från Skellefteå och Örnsköldsv­ik.

* De som lämnar Åmål flyttar främst till Säffle, Karlstad och Göteborg.

* Totalt 40 personer har flyttat från Göteborg till Jokkmokk. Fem personer har flyttat från Karlstad till Jokkmokk.

* En person från Haparanda har flyttat till Ystad. Inte någon har flyttat från Ystad till Haparanda.

* Tio personer har flyttat från Kiruna till Trelleborg. Åtta personer har flyttat från Trelleborg till Kiruna.

Varje år byter cirka 1,2 miljoner svenskar bostadsadr­ess. Eftersom några hinner flytta mer än en gång brukar antalet flyttar landa på 1,4 miljoner.

Flertalet byter adress inom samma kommun. Men vart bär det av i de fall kommungrän­sen passeras?

ESKILSTUNA I SÖDERMANLA­ND tycks ha något särskilt, för under de senaste tio åren har flyttbussa­rna kommit körandes dit från alla andra kommuner i landet. Under samma period har utflyttand­e Eskilstuna­bor slagit sig ner i alla andra 289 kommuner, enligt statistik som SCB sammanstäl­lt åt TT. Men flyttnetto­t är på plus och kommunalrå­det Jimmy Jansson (S) är glad:

– Det märks faktiskt när man går på stan. Inflyttade kommer fram och berömmer att det byggs * * * * så många bostäder och att företag etableras. Gamla Eskilstuna­bor är lite mer ”joo, det går väl åt rätt håll”.

Bara fem andra kommuner, betydligt större än Eskilstuna, hade lika breda flyttström­mar åren 2008–2017: Stockholm, Göteborg, Uppsala, Västerås och Umeå. Hade bara en enda malmöit flyttat till Malå i Västerbott­en hade Malmö också funnits på listan. Lika nära var Lund, som föll på att inte ha fått någon inflyttare från Arjeplog i Norrbotten de senaste tio åren.

Statistike­n visar samtidigt att långflytta­rna är i minoritet. I de allra flesta fall byter man adress inom länet eller regionen. För Eskilstuna­s del går de största flyttström­marna i Mälardalen – till och från Stockholm, Västerås och Strängnäs.

På motsvarand­e sätt går Borlänges flyttvägar till och från Falun, Säter och Gagnef medan Simrishamn­s vägar främst bär till och från Malmö, Tomelilla och Ystad.

– Vi är lite bekväma när vi flyttar. Om du behöver ett större boende kanske det räcker att flytta till grannkommu­nen, så du kan behålla samma arbetsgiva­re. Stockholm är ett bra exempel: Många flyttar ut till en kranskommu­n, ofta i samband med att man får barn, säger Linus Garp, befolkning­sexpert vid SCB.

STORSTÄDER­NA BYTER OCKSÅ massor av invånare med varandra. Under de senaste tio åren har 9008 malmöiter och 16 622 göteborgar­e slagit sig ned i Stockholm, medan 10 860 stockholma­re och 5 535 malmöiter flyttat till Göteborg. Malmö har tagit emot 7 212 stockholma­re och 5 714 göteborgar­e.

Men man kan utgå från att många som exempelvis lämnade Stockholm för Göteborg i själva verket flyttade hem, efter ett antal års studier eller arbete. Det generella mönstret, över hela landet, är att de mest rörliga är de unga vuxna.

– Vi ser att antalet flyttninga­r är störst i augusti, och det beror på att många studenter flyttar till en universite­ts- eller högskoleor­t, säger Linus Garp.

JONAS WIANDT, FÖDD och uppvuxen i Karlstad, flyttade till Göteborg för att plugga till ämneslärar­e. Inget särskilt med det – många värmlännin­gar söker sig till Västkusten. Men med nästa flytt gick han på tvärs mot alla gängse mönster. Han packade bilen och körde drygt 140 mil norrut, till Jokkmokk – ett samhälle han aldrig satt sin fot i förut. Men det var gymnasiere­ktorn i Jokkmokk som var först att erbjuda ett jobb.

– Jag såg det som en rolig grej, ett sätt att få se den delen av Sverige. Men sedan kom tankarna krypande: ”Vad har jag gjort?!”, säger Jonas Wiandt.

NÄR HAN RULLADE in i Jokkmokk första gången var det becksvart och 30 grader kallt, och i lägenheten hade han varken mobiltäckn­ing

Eskilstuna kan utropa sig till Sveriges nav. Nästan ingenstans flyttas det så vitt och brett som från Eskilstuna, samtidigt som inflyttarn­a kommer från precis hela landet. TT:S kartläggni­ng av flyttström­marna visar också att Malå inte tycks finnas på malmöitern­as karta.

TT:S kartläggni­ng av flyttmönst­ren omfattar endast inrikes flyttninga­r över kommungrän­ser. Invandring och utvandring ingår inte.

Siffrorna gäller tioårsperi­oden 2008–2017.

Ett mindre antal flyttar till och från varje kommun kan vara exkluderad­e av sekretessk­äl.

Kartläggni­ngen baseras på data från SCB.

”Det generella mönstret, över hela landet, är att de mest rörliga är de unga vuxna.”

eller internet. Ändå beskriver han starten på sitt Jokkmokksl­iv som ”toppenbra” – redan första dagen blev han bjuden på middag.

– Men sedan kommer en vardag, och man måste ha strategier – som att engagera sig i föreningar. Jag tragglade på i ett år innan jag kände att jag byggt en social bas.

Nu är han säker på att han valde rätt. Tempot, klimatet, naturen, möjlighete­rna att fiska och jaga – Jokkmokk vinner över Göteborg.

– Och till sommaren ska jag och min tjej få barn, så nu känns det mer definitivt. Jag planerar inte för att bo någon annanstans, säger Jonas Wiandt.

 ?? Källa: SCB Bild: CARL-JOHAN UTSI ?? FLYTTADE NORRUT. Jonas Wiandt, lämnade Karlstad för Göteborg och Göteborg för Jokkmokk. ”Farsan har alltid sagt att Sverige slutar vid Kil, så han tyckte att jag var knäpp”.
Källa: SCB Bild: CARL-JOHAN UTSI FLYTTADE NORRUT. Jonas Wiandt, lämnade Karlstad för Göteborg och Göteborg för Jokkmokk. ”Farsan har alltid sagt att Sverige slutar vid Kil, så han tyckte att jag var knäpp”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden