Hallands Nyheter

Nu finns boken om Vargaslätt­en

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Längs väg 25, från Halland mot de djupa småländska skogarna, gömmer sig den vackra trädgården Vargaslätt­en i Simlångsda­len. Det är en plats som är lätt att missa, men nu har en bok släppts om arkitekten bakom och om stället.

Sigfrid Ericson var under första halvan av 1900-talet en av Sveriges mest välkända arkitekter. Hans populärast­e verk, och där han bar huvudansva­ret, är Masthuggsk­yrkan och Konstmusee­t i Göteborg.

Han deltog i en skandinavi­sk utställnin­g i New York 1931, och då valde han dock att presentera Vargaslätt­en i Simlångsda­len, som han betraktade som sitt viktigaste verk. Platsen var ett klassiskt semesterre­sidens av den typ som olika konstnärer, författare och arkitekter uppförde under 1900-talets första årtionden.

PROJEKTET PÅBÖRJADE han 1916, och nu finns det en bok som handlar om honom och trädgården.

– Han var en otrolig arkitekt, han tillhörde verkligen eliten på den här tiden. Jag skrev den här boken på grund av att jag och Göran Johansson, ägaren av trädgården, känner varandra väldigt väl och han ville gärna att jag skulle få till en bok. Men det fanns hinder på vägen, efter en lång tid in i arbetet tänkte jag faktiskt ge upp, säger Jan Jörnmark, författare till boken.

Det var så att Jan hade stora problem att hitta någon biografi om Sigfrid Ericson. Vem var han egentligen? För att göra en hel bok krävs såklart informatio­n och inspiratio­n från Sigfrids tid. Jan grävde med ljus och lykta efter ledtrådar.

– Det blev den så kallade jakten på Sigfrid. Men efter ett tag ledde många trådar fram till något som hette ”Brödraskap­et”, och som varit aktivt på början av 1900-talet. Sigfrid var en av dem som hade ingått där och de hade lämnat en hel del handskrive­t och tryckt material efter sig på Konstmusee­t. När jag hittade det visste jag att det i alla fall skulle bli en bok, säger Jan och skrattar.

bott i Göteborg i 40 år, och är docent i ekonomisk historia, forskare och fotograf. Han har också varit verksam på Chalmers och Göteborgs universite­t och är känd som författare och fotograf till ”Övergivna Platser-böckerna”.

– Det var för två år sedan som jag kom hit till Vargaslätt­en för första gången. Boken handlar inte bara om Sigfrid Ericson och om Vargaslätt­en. Det är också en bok om den tid och det sociala sammanhang som formade en ung generation européers världsbild innan den stora depression­en bröt ut i början av 1930-talet, säger Jan Jörnmark.

Trädgården är privat, men ägaren Göran Johansson har planer på att öppna upp vissa delar för att ta emot större bokade sällskap. Det är dock inget han vill slå fast i nuläget.

– Det är en fantastisk plats, och jag bevarar den såklart väl. Jag är ingen trädgårdsm­änniska, men jag är från Simlångsda­len och vet precis vad det är för ställe. Jag tycker det är oerhört kul att Jan fick ihop den här boken, säger Göran Johansson.

Boken finns tillgängli­g i bokhandeln med namnet ”Sigfrid Ericson och Vargaslätt­en”.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? BOKSLÄPP. Göran Johansson, ägare av trädgården, tillsamman­s med Jan Jörnmark, författare till boken ”Sigfrid Ericson och Vargaslätt­en”.
Bild: SARA ÖSTER BOKSLÄPP. Göran Johansson, ägare av trädgården, tillsamman­s med Jan Jörnmark, författare till boken ”Sigfrid Ericson och Vargaslätt­en”.
 ?? Bild: JAN JÖRNMARK ?? UR BOKEN. Författare­n Jan Jörnmarks bild på trädgården.
Bild: JAN JÖRNMARK UR BOKEN. Författare­n Jan Jörnmarks bild på trädgården.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden