Hallands Nyheter

Ingen blandar dur och moll likt Hästpojken

- JAN ANDERSSON

De ser lite luggslitna ut på sitt tecknade omslag och det har gått en halv evighet sedan förra albumet, men att Hästpojken skulle vara död stämmer inte. Snarare tvärtom. Hästpojken lever och frustar och mår av allt att döma helt okej, riktigt bra rent av.

Varför det tagit fem långa år för duon att följa upp En magisk tanke från 2013 har jag ingen aning om, och i en kommande intervju med GP tycks inte heller sångaren Martin Elisson eller musikern Adam Bolméus ha några kloka svar. ”För oss handlar det om att musiken ska bli så bra som vi själva tror att den kan bli” säger Elisson som en slags förklaring.

Och visst, det väl en fullt acceptabel ursäkt för att vi har fått vänta så här länge på ny musik från Göteborgs mest indiepoppa­nde duo. Ska det bli bra måste det få ta tid, det är fullt logiskt, och det låter verkligen bra om det nya albumet.

KANSKE FÖR ATT det låter precis som Hästpojken har gjort sedan i alla fall det andra albumet, Från där jag ropar, då Pop-lars hade klivit av och bandet övergett slyngelroc­ken och i allt väsentligt reducerats till Elisson och Bolméus.

Det är få band förunnat att kunna låta så distinkt och särpräglat som Hästpojken gjort i tio år, och följaktlig­en känns det fullt logiskt att man redan efter tio sekunder av de här tio låtarna förstår att det är Hästpojken man lyssnar på.

Det beror såklart till stor del på Martin Elissons röst – på en gång skör och uppkäftig, kontroller­ad och bångstyrig – och hans fascineran­de förmåga att få de mest tungrodda bilder att flyga, även när texterna dryper av bakfylleån­gest och tomhet. Känslan av att sakna ett sammanhang blir inte mindre plågsam med åren, det kan många av oss skriva under på, eller för att krogen tappat en del av sin dragningsk­raft. Få beskriver det bättre än Elisson.

Men lika mycket handlar det om musiken. Om Hästpojken­s medryckand­e, smittande, stompiga och gravt indiepoppi­ga låtar, där de två singlarna Råttans år och Där vi möts på ett passande sätt ramar in och sammanfatt­ar Hästpojken­s ambition att förena skimrande, livsbejaka­nde durpop med sina melankolis­ka mollfärgde texter.

Råttans år är en uptempostä­nkare och potentiell radiohit där ekot av The Clashs gamla Rudie can’t fail möter ett fint stråkarr av Joel Alme och en desperat text om att i alla fall för en stund fly undan topplån och barn, medan Där vi möts är en längtansfy­lld, känslosam och vacker ballad med nerverna utanpå kroppen.

POP

HÄSTPOJKEN Hästpojken är död (Tamiami Records/border)

EN ANNAN VÄRLD är ett souligt vykort från korsningen Avenyn och Vasagatan. Vi får aldrig reda på vad Martin Elisson gjorde för dumt utanför Valand, men det gör inget, det enda man undrar är ju hur Matti Ollikainen (ständigt denne Ollikainen) kan få till sådant grymt gung i sin Wurlitzer? Även Jonathan Gustavsson­s trumpet i samma låt förtjänar ett hedersomnä­mnande.

Albumet planar visserlige­n ut lite mot slutet, Gehenna och Hosianna är två låtar som knappast lär ta sig in på Hästpojken­s best of-lista, men det allra sista spåret En del av mig är alltid nån annanstans är ett hoppfullt löfte om att det faktiskt blir lättare, att allt ordnar sig.

För det gör ju det. På ett eller annat sätt.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? LIKET LEVER. Hästpojken är inte död. Nya plattan visar tvärtom upp ett band som inte tappat ett uns av kraft.
Bild: PRESSBILD LIKET LEVER. Hästpojken är inte död. Nya plattan visar tvärtom upp ett band som inte tappat ett uns av kraft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden