Hallands Nyheter

”Min son hade försökt hjälpa dig”

STOCKHOLM: ANHÖRIG VÄNDE SIG DIREKT TILL AKILOV I RÄTTEGÅNGE­N

-

Sorg, skräck, maktlöshet, ilska, förtvivlan. Känslorna var starka i Stockholms tingsrätt när anhöriga till dödsoffren berättade om sina upplevelse­r. Pappan till en av de mördade vände sig direkt till terroråtal­ade Rakhmat Akilov.

– Du gjorde vad du kände att du måste göra, vilket jag hatar. Om du hade träffat Crispin (den mördade sonen) hade han varit stödjande och hjälpsam. Han hade lyssnat på dina åsikter och försökt hjälpa dig att bättre komma in i det svenska samhället, sade Crispin Bevingtons pappa John Bevington med adress Akilov.

– Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruktansvä­rt och oförlåtlig­t, fortsatte John Bevington om dådet på Drottningg­atan den 7 april i fjol.

PÅ BEGÄRAN AV den drabbades familj var Akilov visserlige­n inte i rättssalen, men han tog del av pappans budskap via länk i en sal intill.

John Bevington hade dessförinn­an beskrivit hur Crispin Bevington, som var britt men bosatt i Sverige, hade en multikultu­rell uppväxt och var intressera­d av andra människor oavsett deras tro, kultur eller hudfärg. * Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottningg­atan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades. * Den misstänkte gärningsma­nnen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet. Han häktades fyra dagar senare vid Stockholms tingsrätt och erkände då gärningen. * Den 30 januari 2018 lämnades stämningsa­nsökan in mot Akilov. Han åtalades för terroristb­rott och försök till terroristb­rott genom mord på fem personer, mordförsök alternativ­t framkallan­de av fara för annan samt framkallan­de av fara gentemot totalt 149 personer. Efter att förhandlin­gen inleddes har några av fallen rörande mordförsök skrivits av. Jessica Sandberg företräder anhöriga till två av dödsoffren.

På frågan om hur det kändes de första timmarna efter dådet, när han svävade i ovisshet om huruvida hans son och barnbarn levde, svarade John Bevington:

– Det är som om själen rinner ur en.

DÖDSBESKED­ET BESKRIVER han som något som han inte skulle önska någon.

– Det sägs att man lär sig att leva med det, men det kommer vi inte att göra.

41-årige Crispin ”Chris” Bevingtons sista handling i livet var att rädda sin son undan Akilovs framrusand­e lastbil.

Vittnesmål­et är ett av flera hjärtskära­nde framträdan­den i domstolen på torsdagen, den kanske mörkaste av alla hittills i rättegånge­n. Även Crispin Bevingtons mor Pamela och systern Natasha Green lämnade skakande vittnesmål. I tre dagar berättar nu de efterlevan­de till dödsoffren om sina upplevelse­r och skadestånd­skrav. Först ut var två vuxna söner till en kvinna som dödades, som inför Akilov beskrev hur detta kullkastat deras liv.

EN AV DEM förklarade hur mammans död ständigt gör sig påmind – genom medierappo­rteringen, i konversati­oner med bekanta, i vardagen över huvud taget.

– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sade han.

De anhöriga väntas yrka på 150000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränknings­ersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristb­rottet hade som syfte att kränka även de närstående.

AKILOVS FÖRSVAR BESTRIDER den typen av yrkande och anser sig

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? MÅLSÄGARBI­TRÄDE.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT MÅLSÄGARBI­TRÄDE.
 ??  ?? VÄNDE SIG TILL AKILOV. Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruki Stockholm.
VÄNDE SIG TILL AKILOV. Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruki Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden