Hallands Nyheter

Wallström lovar bättring

- LARS LARSSON/TT

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) lovar bot och bättring vad gäller UD:S förmåga att hantera handlingar och följa grundlag och offentligh­etsprincip­en. – Vi tar allvarligt på det, säger Wallström i riksdagens konstituti­onsutskott (KU).

Men hon anser egentligen inte att hon själv förtjänar kritik i det ärende som KU granskar. Det handlar om att UD först efter ett år började registrera uppemot 900 handlingar om kampanjen för en plats i FN:S säkerhetsr­åd.

– Jag tycker att jag har reagerat så fort jag fick kännedom om det här, säger Wallström till journalist­er efter utfrågning­en i KU.

HON SÄGER ATT det är oacceptabe­lt att UD, i princip, inte började registrera handlingar­na på allvar förrän journalist­er från Dagens Nyheter bad att få se dem.

– Det tog alldeles för lång tid, säger Wallström.

Hon är sedan snart fyra år chef för ett departemen­t som även före hennes tid utpekats som något av ett svart får när det gäller att leva upp till krav och intentione­r i offentligh­etsprincip­en. Den finns i en av grundlagar­na, tryckfrihe­tsförordni­ngen, och ska garantera allmänhete­n insyn i myndighete­rs arbete.

FLERA KU-LEDAMÖTER konstatera­de att UD har fått återkomman­de kritik för att inte följa reglerna. Nu ska det dock bli ordning, enligt Wallström, som förklarade bristerna med kultur, hård arbetsbela­stning, förhålland­et att utrikesför­valtningen rymmer många myndighete­r samt komplicera­de sekretessf­rågor.

– Jag har sett till att vi har förstärkt rättssekre­tariatet, vi har tagit tag i informatio­nsgivninge­n om detta och jag har tagit itu med detta när jag förstod att det fortfarand­e tog för lång tid (att registrera handlingar), säger Wallström.

Syftet har aldrig varit att dölja något, framhöll Wallström inför KU, flera gånger.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? FRÅGADES UT. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i KU.
Bild: JANERIK HENRIKSSON FRÅGADES UT. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i KU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden