Hallands Nyheter

Misstro mot vaccin dödar i Rumänien

- TT-AFP

Sedan slutet av 2016 har 46 personer i Rumänien avlidit efter att ha smittats av mässling. Av dessa var 39 barn under tre år som inte hade fått vaccin. Myndighete­rna försöker nu övertyga alla föräldrar om vaccinets nytta, men slåss mot myter om att det gör barn sjuka.

Rumänien, EU:S näst fattigaste land, är ett av de europeiska länder som drabbats hårdast i ett pågående mässlingsu­tbrott.

En ovilja att vaccinera barn har fått svåra konsekvens­er, enligt läkaren Silvana Dan, som jobbar på en hälsomyndi­ghet i södra Rumänien.

– FOLK ÄR misstänksa­mma eftersom de läser allt möjligt på internet, säger hon, och hänvisar till envisa och ogrundade rykten om att vaccinatio­n leder till autism.

En elva månader gammal flicka avled nyligen i regionen sedan hennes föräldrar vägrat vaccinera barnet.

DEN MYCKET SMITTSAMMA virussjukd­omen mässling har minskat rejält globalt. Antalet mässlingsf­all i världen har gått ned från 550 100 år 2000 till under 90 000 under 2016, enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Paradoxalt nog, och till hälsomyndi­gheternas stora fasa, har de här siffrorna gjort att många inte längre är rädda för sjukdomen och därmed ifrågasätt­er behovet av vaccinatio­n.

Lokala myndighete­r i Rumänien säger att de gör allt de kan för att få fram budskapet om vaccinatio­nens nytta, särskilt på landsbygde­n.

I samhället Valea Seaca avled en tio månader gammal flicka i mässling i februari.

– Hennes föräldrar vägrade, skriftlige­n, att låta barnen vaccineras efter att de sett rapporteri­ng på tv om att vaccinet dödar, säger lokale borgmästar­en Ioan Pravat.

Enligt Rumäniens myndighet för övervaknin­g av smittsamma sjukdomar förekommer de flesta mässlingsf­all i utsatta samhällen där det inte finns direkt tillgång till läkare.

WHO rekommende­rar att åtminstone 95 procent av befolkning­en ska vaccineras, för att få bästa effekt.

MEN I RUMÄNIEN har bara 87 procent tagit en första spruta och 75 procent en andra, enligt de senaste officiella siffrorna från 2016.

Regeringen har lovat att försöka få upp vaccinatio­nsgraden genom att göra tio olika vaccin obligatori­ska för barn, men ännu har inget hänt med lagförslag­et. Vissa lägger dessutom skulden på regeringen för utbrottet eftersom det sägs att det inte går att lita på att det alltid finns vaccin i lager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden