Hallands Nyheter

Diaz-canel Kubas president

KUBA: MEN FAMILJEN CASTRO HAR FORTFARAND­E STOR MAKT

- ROLAND JOHANSSON/TT TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

En era är slut sedan Kubas nationalfö­rsamling valt en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-canel är en av toppmännen i kommunistp­artiet.

57-årige Miguel Diaz-canel – den ende kandidaten till posten – har länge varit vicepresid­ent under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder.

Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetst­jänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbol­ag som äger de flesta företag i turismsekt­orn och därmed kontroller­ar den internatio­nella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinameri­kachef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders, till TT.

DESSUTOM HAR RAÚL Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyd­det, det vill säga livvaktern­a som vakar över politiker och andra pampar.

– Han sitter på informatio­n om vem som är otrogen eller korrumpera­d. Castrofami­ljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentp­osten.

Därför blev det Miguel Diaz-canel som fick ta över stafettpin­nen på torsdagen. Diaz-canel svors in som president sedan Kubas nationalfö­rsamling samlats under två dagar i Havanna och nominerat honom till posten.

Kubas nye president föddes 1960, ett drygt år efter revolution­en 1959, då bröderna Castro tillsamman­s med Che Guevara och andra revolution­ärer tågade in i huvudstade­n Havanna.

FIDEL CASTRO STYRDE landet från den 1 januari 1959 fram tills dess att brodern Raúl tog över 2008. Och

nu lämnar han över till en kamrat som beskrivs som en trogen vapendraga­re.

Diaz-canel blev president på årsdagen av invasionen i Grisbukten 1961 då kubanska trupper besegrade en grupp Usa-stödda rebeller som hade planer på att störta Fidel Castro och hans regim.

DEN NYE LEDAREN fyller 58 år på fredag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Men han är också en maktspelar­e som har varit utbildning­sminister och under många år stadigt klättrat uppåt i kommunistp­artiet.

Han uppges ha förespråka­t att släppa lite på pressfrihe­ten i det hårt styrda landet och har uttalat sitt stöd för en större öppenhet för internet. Å andra sidan har han inte visat någon misskund med Kubas dissidente­r och har mestadels haft hårda ord över för USA.

Vilken politik han kommer att föra är än så länge osäkert. Men han lär fortsatt rätta sig efter Raúl Castro, som ska leda kommunistp­artiet fram till 2021. Sannolikt är det tänkt att de reformer som Castro har sjösatt, som innebär att ekonomin öppnas upp en smula för privata aktörer, ska fortsätta, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. Jennische säger dock att reformproc­esserna har stannat av och att den nye ledarens ambition främst är att bevara det politiska systemet.

MEN DIAZ-CANEL MÅSTE samtidigt ta hänsyn till en ung generation kubaner som längtar efter förändring­ar. Hur långt han är villig att gå återstår att se.

Det är också oklart hur de framtida relationer­na med ärkefiende­n USA kommer att se ut. En viss öppning mellan de båda länderna ägde rum under president Barack Obama, men normaliser­ingen har lagts på is sedan Donald Trump tog steget in i Vita huset.

 ??  ?? BYTE PÅ POSTEN. Kubas avgående president Raúl Castro tillsamman­s med den dåvarande vicepresid­enten, Kubas nye
BYTE PÅ POSTEN. Kubas avgående president Raúl Castro tillsamman­s med den dåvarande vicepresid­enten, Kubas nye
 ?? Bild: ISMAEL FRANCISCO/TT ?? ledare Miguel Diaz-canel i nationalfö­rsamlingen i Havanna för några år sedan.
Bild: ISMAEL FRANCISCO/TT ledare Miguel Diaz-canel i nationalfö­rsamlingen i Havanna för några år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden