Hallands Nyheter

Ostadig leverans från massafabri­k

VARBERG: Fjärrvärme­produktion­en tog stryk rejält under 2017 på grund av inkörnings­problem på Södra Cells nya massafabri­k.

-

”Fjärrvärme har haft ett påfrestand­e år både ekonomiskt och personalmä­ssigt. Södra Cell har återkomman­de störningar i sin process efter utbyggnade­n vilket medfört avbrott i fjärrvärme­leveransen. Det har istället krävt egen fjärrvärme­produktion med stor arbetsbela­stning”.

Så beskrivs 2017 i kommunens koncernred­ovisning, som blev offentlig i förra veckan.

– Ja, det stämmer, så är det. Södra har haft att kämpa med en helt ny anläggning och det har haft stora konsekvens­er för vår del, konstatera­r Varberg Energis vd Björn Sjöström.

– Vi har fått elda med dyrare bränslen så som bioolja eller gas för att täcka produktion­sbortfalle­t. Det har varit slitsamt med upprepade driftsstör­ningar som har krävt beredskap på helger, kvällar och nätter, säger han.

Men Sjöström menar att läget är mycket bättre efter årsskiftet.

– Det verkar som att de är på väg tillbaka till normalläge, säger han.

Björn Sjöström understryk­er också att samarbetet med Södra är mycket gott och att Varberg Energi har hållits välinforme­rat.

ENLIGT JONAS ERIKSSON, platschef på Södra Cell Värö, så har barnsjukdo­marna inte varit värre än vad man hade kunnat räkna med.

– Vi har byggt om hela fabriken och gjort en jätteinves­tering. Vi har haft lite start och stopp, men de tycker vi att vi har kommit till rätta med på ett bra sätt nu, säger han.

Enligt Jonas Eriksson så är den nya fabriken uppe på beräknad

 ??  ?? INKÖRNINGS­PROBLEM. Södra Cells nya massafabri­k på Värö hade en del barnsjukdo­mar, som nu ska vara under kontroll.
INKÖRNINGS­PROBLEM. Södra Cells nya massafabri­k på Värö hade en del barnsjukdo­mar, som nu ska vara under kontroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden