Hallands Nyheter

Göthriks skolgård får kritik

VARBERG: Föräldrarå­det, skolans rektor och elever som HN pratat med är överens. Göthriks skolgård är sliten och erbjuder inte mycket kul.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Rostiga fotbollsmå­l utan nät, en skröplig hinderbana och begränsade aktivitets­möjlighete­r. Det möter skolbarnen på Göthriks skola på rasterna.

Anna Helmersson från föräldrarå­det på Göthriks skola hörde av sig till Hallands Nyheter med anledning av skicket på skolgården.

– Eleverna har inget att göra på rasterna och det skapar konflikter. Dessutom är skolgården stor och svår att rastvakta, säger hon.

Skolan byggdes 1967 och har efter det anpassats på olika sätt.

REKTOR UFFE LIBORIUS håller med om att det är begränsade aktivitets­möjlighete­r, speciellt för de äldre barnen. Här går barn från förskolekl­ass till sexan.

– Saker blir slitna och just nu har vi inga planerade upprustnin­gar, säger han.

När HN åker på besök är skolan slut för dagen men fritidsbar­n finns på plats och kan ge sin bild av utemiljön. Betygen varierar från ”okej” till ”sämst”.

– Vi skulle vilja ha mer grejer för lite större barn. Innebandyp­lanen är precis där man ska spela basket, säger Märta Solegård som går i trean.

DE BRUKAR SPELA bollspelet king på rasterna eller gå runt på skolgården och prata. Tidigare fanns en rutschkana, berättar de, men den är borttagen.

De visar hinderbana­n där bara två av hindren finns kvar. I en tunnel där en planka saknas har någon eller några ”troligtvis sexor” skrivit ”opassande ord”. När bilden ska tas håller Filip Hedeås, även han tredjeklas­sare, för orden med foten.

Uffe Liborius berättar att de för diskussion­er med elevrådet hur de med enkla medel kan förbättra skolgården och göra rasterna roligare. De köper in innebandyk­lubbor, bollar och volleyboll­nät.

Dessutom finns det planer på att flytta på basketkorg­arna från bandyplane­n.

Diskussion­er har också förts med föräldrarå­det om att ordna en aktivitets­dag där skolgården städas och linjer målas bland annat.

Men Anna Helmersson säger att det inte räcker.

– Skolgården är en katastrof och bortom all räddning.

Varbergs kommun har gjort en inventerin­g av alla skolors skolgårdar. Därefter skulle alla skolgårdar uppdateras med en basutrustn­ing inom tre år. Inventerin­gen genomförde­s 2016.

VISSA SKOLGÅRDAR har fått en ordentlig renovering. Rolfstorps skola i och med renovering­en och nu får Bosgårdssk­olans skolgård en genomgång av samma anledning. Men på Göthriks skola är inget sådant att vänta inom en överskådli­g framtid.

– Det är skolgården som Gud glömde, säger Anna Helmersson.

”Det är skolgården som Gud glömde.”

Anna Hilmersson

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ROSTIGT. Erik Beuerman, Filip Hedeås och Vilmer Hoffman ser Theodora Björklund skjuta den gamla slitna fotbollen i det fallfärdig­a målet.
Bild: ANNIKA KARLBOM ROSTIGT. Erik Beuerman, Filip Hedeås och Vilmer Hoffman ser Theodora Björklund skjuta den gamla slitna fotbollen i det fallfärdig­a målet.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MER ATT ÖNSKA. Vilmer Hoffman, Erik Beuerman, Märta Solegård, Filip Hedeås och Theodora Björklund i trean på Göthriks skola.
Bild: ANNIKA KARLBOM MER ATT ÖNSKA. Vilmer Hoffman, Erik Beuerman, Märta Solegård, Filip Hedeås och Theodora Björklund i trean på Göthriks skola.
 ??  ?? TRÅKIG SKOLGÅRD. En av få roliga grejer som finns att tillgå är snurran.
TRÅKIG SKOLGÅRD. En av få roliga grejer som finns att tillgå är snurran.
 ??  ?? ”OPASSANDE ORD”. Vilmer Hoffman pekar på klottret som gjorts i tunneln.
”OPASSANDE ORD”. Vilmer Hoffman pekar på klottret som gjorts i tunneln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden