Hallands Nyheter

Svensk skog utsätts för en biologisk utarmning

-

MILJÖ. Nej, naturvårde­n i den svenska skogen fungerar inte som den borde. Tvärtom fortsätter utarmninge­n och vi kommer inte att leva upp till de miljömål som antagits, ej heller till de internatio­nella konvention­er som Sverige anslutit sig till (och ibland varit drivande bakom).

ETT EXEMPEL PÅ det sistnämnda är den så kallade Nagoya-överenskom­melsen som slöts 2011. Efteråt hävdade den dåvarande miljöminis­tern Andreas Carlgren (C) att han och hans delegation hade stor betydelse för att överenskom­melsen kom till stånd. Den säger att 17 procent av ett lands fastmark och 10 procent av dess havsområde ska skyddas, samt att dessa procentsat­ser ska gälla alla naturmiljö­er.

Sedan många år har Sveriges fågelfauna inventerat­s ingående varje år. Jämnt fördelade över landet finns drygt 700 så kallade standardru­tter. Dessa är 8 km långa (en fyrkant med 2 km sida), och drygt 500 inventeras varje år. Det innebär att inventerar­na årligen går 4000 km och noterar varje fågel som ses eller hörs! Det stora flertalet rutter går genom skog.

TACK VARE DESSA rutter, och andra inventerin­gsmetoder, vet vi att de svenska skogsfågla­rna gick kraftigt tillbaka under 1970- och 1980-talen. Det var inte oväntat med tanke på det skogsbruk som då bedrevs (t ex stora kalhyggen). Men i och med den nya skogsvårds­lag som kom i början av 1990-talet vände utveckling­en för de flesta skogsfågla­rna. Man kan säga att fåglarna snabbt svarade på den nya lagens krav på ökade naturhänsy­n. Detta var naturligtv­is mycket positivt och uppfattade­s också så av såväl skogsbruke­t som naturvårde­n.

Men sedan har utveckling­en åter vänt. De senaste tio åren pekar kurvorna nedåt för många fåglar knutna till skogen. Detta är särskilt tydligt för mer specialise­rade arter som orre, tjäder, järpe, talltita och entita.

Jag ställer mig mycket frågande till Gustav Tibblins beräkninga­r av vad som är naturvård i skogen i dag. Det mesta av det som räknas upp både saknar långsiktig­het och har högst osäker betydelse för djur- och växtliv. Men alldeles oavsett detta, kan vi konstatera att det svenska skogsbruke­t inte lever upp till miljömålen. Detta visar fåglarna med önskvärd tydlighet och det har även Skogsstyre­lsen slagit fast.

till Gustav Tibblin (17/4).

JAG TROR ATT mycket av problemet ligger i att det som sparas till allra största delen är lågprodukt­iv mark. Det går inte att omskola arter, anpassade till rika miljöer, att leva på en knastertor­r hällmark. Låt mig därför avsluta med en jämförelse:

Ingen lantbrukar­e skulle komma på tanken att så sockerbeto­r på gårdens allra torraste och sandigaste stycke, ej heller att sätta potatis i den tyngsta lerjorden. För lantbrukar­e är det självklart att olika grödor har mycket skilda krav på sin livsmiljö. Varför tror då så många att vi bevarar skogens mångfald genom att bara spara lågprodukt­iva miljöer?

Anders Wirdheim

ordf. Halmstads Ornitologi­ska Förening

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? PÅ NEDGÅNG. Talltita är en av de fåglar, knutna till skogen, som kurvorna pekar nedåt för.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT PÅ NEDGÅNG. Talltita är en av de fåglar, knutna till skogen, som kurvorna pekar nedåt för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden