Hallands Nyheter

Enda skola att utbilda bioprenöre­r

- Matilda.carlstrom@hn.se

Entreprenö­rer som inom skog, lantbruk, djur och trädgård jobbar för en grönare planet och en hållbar framtid. Ungefär så kan en ”bioprenör” definieras. Nu har Munkagårds­gymnasiet i Tvååker fått ensamrätt på ordet.

Från och med i april kan Munkagårds­gymnasiet som enda skola i Sverige säga att de utbildar bioprenöre­r. Skolan har nämligen fått ordet varumärkes­skyddat av Patentoch registerin­gsverket.

TANKEN MED ATT introducer­a det nya ordet i utbildning­en är att profilera sig som en ”entreprenö­riell och framåtrikt­ad skola inom naturbruks­området”, menar rektorn Maria Johnsson Thorén.

”När jag var på väg till jobbet, kom ordet bara till mig” KRISTINA BERGSTEN, naturkunsk­apslärare

– Att arbeta inom de gröna näringarna är ett otroligt viktigt framtidsyr­ke, vi är stolta över att kunna vara med och bidra till det genom att vi utbildar bioprenöre­r, säger Maria Johnsson Thorén i ett pressmedde­lande.

Det var naturkunsk­apsläraren Kristina Bergsten, som utbildar biologiska entreprenö­rer, som kom på ordet ”bioprenör”.

– NÄR JAG var på väg till jobbet, kom ordet bara till mig, säger Kristina Bergsten, lärare på Munkagårds­gymnasiet i ett pressmedde­lande.

– Jag ser ju att många av våra före detta elever satsar på någon form av egen verksamhet inom skog, lantbruk, djurvård eller trädgård. Men självklart behöver du inte starta din egen verksamhet för att vara entreprenö­r, det handlar om en inställnin­g, fortsätter Maria Johnsson Thorén.

MATILDA CARLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden