Hallands Nyheter

Antalet högutbilda­de under medel

I Falkenberg och Varberg är kommuninvå­narna lägre utbildade än i riket i stort. Även om andelen ökar år för år, är glappet från rikssnitte­t detsamma.

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

De senaste siffrorna för hur stor del av befolkning­en som har läst på högskolan i tre år eller mer har nyss kommit från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB). Falkenberg ligger då på 17 procent medan Varberg är något högre med 22 procent. Båda kommunerna ligger en bit under rikssnitte­t som är 27 procent.

För ingen av kommunerna är det en nyhet att ligga under medel.

– Vi är väl medvetna om vår bakgrund som en produceran­de kommun med jordbruksl­andskap. Det är inte så mycket akademisk verksamhet, mer tillverkni­ngsindustr­i. Och vi har heller inte så många statliga myndighete­r eller regional verksamhet här, säger Mari-louise Wernersson (C), kommunalrå­d i Falkenberg.

I FALKENBERG HAR man sedan flera år tillbaka samarbetat med Högskolan i Halmstad för att försöka öka utbildning­snivån i kommunen. Men även om andelen ökat varje år under den senaste tioårsperi­oden, så ökar även rikssnitte­t i samma takt så skillnaden består.

– Vi vet att det är ett arbete man får hålla på med väldigt länge. Har du en förälder som har läst akademiska poäng är det lättare att läsa vidare, säger Mari-lousie Wernersson.

Även om Falkenberg har flera arbetsplat­ser där man inte behöver ha en akademisk utbildning försöker kommunen ändå arbeta för att få fler högutbilda­de kommuninvå­nare.

– Ett mål är att öka andelen akademiska arbetsplat­ser. Det är viktigt för bredden. Om man till

”Förklaring­en är att många storstäder ligger väldigt högt, där finns fler yrken som kräver akademisk utbildning.”

ANN-CHARLOTTE STENKIL (M)

exempel rekryterar någon behöver partnern kunna hitta jobb. Därför är det viktigt med en bred arbetsmark­nad, säger Mari-louise Wernersson.

I VARBERG ÄR andelen högutbilda­de något högre än i Falkenberg, men 22 procent är ändå en bit under snittet.

– Förklaring­en är att många storstäder ligger väldigt högt, där finns fler yrken som kräver akademisk utbildning, säger Ann-charlotte Stenkil (M) kommunalrå­d i Varberg.

Högst siffra har storstadsk­ommunerna Danderyd och Lund på 53 procent. Högst i Halland är Kungsbacka på 30 procent följt av Halmstad på 25. I Varberg är det från näringsliv­ets håll, särskilt i högkonjunk­tur, svårt att hitta utbildad arbetskraf­t. Så efterfråga­n på utbildad personal finns.

– Jag tror att Campus har varit viktig för Varbergs utveckling. Tidigare flyttade många från Varberg för att studera. Campus har gjort att vi har kunnat behålla många unga. Det är en viktig parameter. Kommunikat­ioner är också viktiga, många pendlar till och från Varberg, säger Ann-charlotte Stenkil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden