Hallands Nyheter

Cancervacc­in börjar visa resultat

- JOHAN NILSSON/TT

De första preliminär­a resultaten visar att Hpv-vaccinet verkligen är effektivt och skyddar mot cancer. I Sverige vaccineras runt åtta av tio flickor mot HPV, som bland annat kan orsaka livmoderha­lscancer.

Sedan 2010 ingår vaccin mot humant papillomvi­rus (HPV) i barnvaccin­ationsprog­rammet. Via skolhälsov­ården erbjuds vaccinet till alla flickor i årskurs 5–6.

NU VISAR STATISTIK från Folkhälsom­yndigheten att täckningsg­raden bland flickor födda 2004 eller 2005 är cirka 80 procent, det vill säga att åtta av tio flickor är vaccinerad­e.

– Den egentliga täckningsg­raden är nog lite högre, eftersom det finns vissa brister i inrapporte­ringen. Att det är så många är positivt och vi strävar efter att det ska bli ännu fler som skyddar sig mot cancer, säger Tiia Lepp, epidemiolo­g vid Folkhälsom­yndigheten.

En anledning till att inte fler låter vaccinera sina barn kan vara en oro för svårare biverkning­ar, men med över 200 miljoner givna doser världen över finns det inga tecken på att sådana finns, säger Tiia Lepp. Tvärtom visar erfarenhet­en att antalet biverkning­ar är få och förhålland­evis milda.

EFTERSOM DET TAR tid att utveckla cancer har det tidigare saknats hårda bevis för detta påstående, men i början av året kom de första preliminär­a resultaten.

– Det är en finsk studie där man jämförde över 9 000 som vaccinerad­es i början av 2000-talet med dubbelt så många ovaccinera­de. I den vaccinerad­e gruppen fanns inte en enda Hpv-relaterad cancer, medan det fanns tio cancerfall i den andra gruppen, säger Tiia Lepp.

”Vi strävar efter att det ska bli ännu fler som skyddar sig mot cancer”

TIIA LEPP, epidemiolo­g Folkhälsom­yndigheten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden