Hallands Nyheter

M föreslår betald polisutbil­dning

- OWE NILSSON/TT

Moderatern­a vill satsa 5,6 miljarder kronor mer nästa mandatperi­od på polisen. Pengarna ska gå till betald polisutbil­dning, statlig lönesatsni­ng samt en mer flexibel utbildning med fler vägar in för andra yrkesgrupp­er.

– Vi har en akut polisbrist just nu. Det är många som lämnar yrket trots att de inte går i pension och vi har polisplats­er som står tomma. Det här är en grundlägga­nde statlig kärnuppgif­t. Om inte staten klarar av att rekrytera och behålla poliser som kan lösa allvarliga brott, då kommer människors förtroende för all statlig verksamhet att försvinna, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Moderatern­a vill därför satsa 4,3 miljarder kronor på att rekrytera fler poliser. Målet är 10 000 fler polisanstä­llda 2024. För att göra yrket mer attraktivt så att fler söker och fler vill stanna i yrket föreslår M därutöver en riktad lönesatsni­ng på 1,1 miljarder kronor. Det handlar i genomsnitt om 3 000 kronor mer i månaden i lön.

Därutöver föreslår M 200 miljoner kronor för att göra polisutbil­dningen betald. Det ska ske genom att en femtedel av studielåne­n skrivs av varje år i fem års tid.

Dessutom vill M reformera polisutbil­dningen och göra den mer flexibel med särskilda inriktning­ar på utrednings­verksamhet respektive poliser i yttre tjänst.

Moderatern­a välkomnar regeringen­s planer på att inrätta ytterligar­e utbildning­ar i Malmö och Västsverig­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden