Hallands Nyheter

Hoppfullt läge inför Koreamöte

- TT-AFP-REUTERS

Sydkoreas president Moon Jae-in är hoppfull inför veckans toppmöte med Kim Jongun, sedan den nordkorean­ske ledaren lovat avbryta landets kärnvapen- och robotteste­r. Som en gest inför mötet har Sydkorea stoppat sina propaganda­sändningar vid gränsen.

Kims utspel stärker utsikterna för framgångsr­ika samtal mellan de båda länderna, och mellan Nordkorea och USA, säger Moon.

– Om Nordkorea tar ett steg mot kärnvapenn­edrustning, med början i det tillfällig­a kärnvapena­vbrottet, kan det innebära en ljus framtid, säger Moon i samband med ett möte i presidentp­alatset Blå huset.

KIM MEDDELADE i helgen att Nordkorea inte har något behov av ytterligar­e kärnvapen- eller robotteste­r.

Uttalandet har även välkomnats av USA:S president Donald Trump – som väntas hålla ett eget möte med Kim Jong-un i slutet av maj eller början på juni. I sin senaste kommentar tonar han dock ner förväntnin­garna.

”Vi är en bra bit ifrån ett avslut om Nordkorea, kanske kommer det att lösa sig, kanske inte”, skriver han på Twitter.

EN DEL BEDÖMARE har ifrågasatt tyngden i Nordkoreas utspel, då landet ännu inte öppnat för att avveckla sitt kärnvapenb­estånd.

Samtidigt har Sydkorea stoppat sina propaganda­sändningar längs gränsen, i hopp om en bättre stämning i området inför veckans toppmöte. Sändningar­na avbröts natten mot måndagen, enligt försvarsde­partemente­t i Seoul, som inte går in på om de kommer att återupptas efter toppmötet.

Det är första gången på över två år som högtalarna på södra sidan av den hårdbevaka­de gränsen tystnar. I en liknande gest sänkte Nordkorea nyligen volymen på sina anläggning­ar, men om sändningar­na nu upphör helt är än så länge oklart.

Budskapen har bland annat bestått av hårdvinkla­de nyheter och musik tänkt att vara provoceran­de eller tankeväcka­nde för motståndar­en.

INTENSIVA FÖRBEREDEL­SER pågår i gränsanläg­gningen Panmunjom inför toppmötet på fredag. Det blir första gången Nord- och Sydkoreas nuvarande ledare Kim Jong-un och Moon Jae-in möts, och bara tredje gången de två länderna träffas på högsta nivå. De två tidigare toppmötena hölls i Pyongyang i 2000 och 2007.

Nordkorea har gått med på att låta sydkoreans­ka medier livesända delar av fredagens möte, och även bevaka mötet på plats i den nordkorean­ska delen av gränsområd­et, enligt Blå huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden