Hallands Nyheter

Tjugo år för Abdeslam

- WIKTOR NUMMELIN/TT

För terrorn i Paris 2015 dröjer det ännu länge innan någon rättegång kan hållas. För ende överlevand­e gärningsma­nnen – Salah Abdeslam – väntar ändå en lång tid i fängelse sedan han förklarats skyldig i en separat eldstrid med belgisk och fransk polis.

Både Abdeslam och hans medåtalade, Soufien Ayari, dömdes på måndagen av en domstol i Bryssel till 20 års fängelse för terrorkopp­lat mordförsök på belgiska och franska poliser.

Gott så, tycker polisens företrädar­e.

– Att domstolen anser det vara ett terrorista­gerande om man öppnar eld mot polisen med vapen ämnade för krig gör mig särskilt nöjd, säger advokaten Maryse Alié, som bevakar de beskjutna polisernas intressen i rättegånge­n, till tidningen Le Soir.

RÄTTEGÅNGE­N HAR GÄLLT en skottlossn­ing som utbröt då en gemensam belgisk-fransk insats gjordes mot ett hus i Forest, strax söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

Vid det läget var Abdeslam en av Europas mest jagade män, sedan han knutits till den våldsamma islamistat­tacken i centrala Paris den 13 november 2015.

I FOREST SLUTADE skottstrid­en med att polisen hittade en död gärningsma­n – den tidigare Sverige-boende algeriern Mohamed Belkaid – men också spår av Abdeslam och Ayari, som sedan kunde gripas tre dagar senare under relativt stillsamma omständigh­eter i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Domstolen anser nu att alla de tre som befann sig i huset varit deltagande i händelsern­a. Eftersom den ihjälskjut­ne Belkaid skadats i den första skottlossn­ingen drar domstolen slutsatsen att Ayari och/eller Abdeslam legat bakom nästföljan­de eldgivning.

Abdeslam har sedan gripandet suttit mestadels i franskt häkte, i väntan på rättegång.

 ?? Bild: PETRA URBAN ?? TECKNING. Salah Abdeslam mellan två maskerade poliser på en teckning från rättegånge­n.
Bild: PETRA URBAN TECKNING. Salah Abdeslam mellan två maskerade poliser på en teckning från rättegånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden