Hallands Nyheter

Gunvor laddar för 90-årsfesten

GRATTIS: 90 ÅR 25 APRIL

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Gunvor Gell-johansson på Getterön har alltid älskat kläder. Och hattar. Hon tycker om vackra tyger och färger. – Jag har fullt i mina garderober, säger hon.

Trots att Gunvor inte är helt återställd efter bältros och influensa var hon nyligen varit på mannekängu­ppvisning i Tofta för seniorer.

– Det blev en ny blus och en ny hatt, säger hon och ler. Det var roligt att träffa vänner och bekanta. Många känner igen mig, jag har dansat mycket. Det var ett stort intresse för både mig och min man.

Gunvor är född i Varberg men familjen flyttade till Borås efter hennes andra år på Flickskola­n. Banden till Varberg fanns dock kvar. Farföräldr­arna ägde Annedal, nära strandprom­enaden, och hennes föräldrar behöll sitt hus i Varberg trots flytten till Borås.

NÄR GUNVOR VAR klar med skolan i Borås blev hon tillfrågad av en bekant om hon inte ville börja på bank. Gunvor blev intressera­d och tog kontakt med bankdirekt­ör Karlsson och de bestämde tid för en anställnin­gsintervju.

– Jag minns allt. Jag hade en pepitaruti­g dräkt, knytblus och svarta pumps. Men konstigt nog var jag barbent, det brukade man inte vara då. Jag fick göra ett skrivprov, direktören ville bara se min handstil och mina betyg, och sedan sa han att jag kunde börja redan på måndag. Så gick det till på den tiden. Det var Handelsban­ken och det är jag glad över, det var en bra bank.

Gunvor utbildades och arbetade inom Svenska Handelsban­ken i Borås

I DAG BOR GUNVOR kvar i den nya villa som maken ritade på 90-talet. Den äldre byggnaden, en sommarstug­a som har renoverats och byggts till, finns kvar och där huserar barn och barnbarn helger och somrar. Maken Sven, som hon gifte sig med i Varbergs kyrka midsommara­fton 25 juni 1954, gick bort 2011.

Gunvor kan se havet från sina fönster.

– Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans än här. De kan aldrig flytta mig härifrån, säger hon med bestämd röst och ler.

Några problem har hon inte att få tiden att gå.

– Tiden går så fort. När vädret tillåter så sitter jag ute mycket och njuter. Jag umgås med nära och kära och det är många som kommer och hjälper mig. Jag är sedan länge medlem i Rebecka-orden. Förr dansade jag mycket och hade en del danskurser.

Gunvor visar runt. I garderober tar hon fram fina festplagg. Det är silvriga klänningar, frasande kjolar och tjusiga hattar.

På sin födelsedag kommer hon att ha en ”uppvaktnin­g” i hemmet för inbjudna vänner och på lördagen blir det en större fest.

– Barnen har hyrt lokal här på Getterön på lördagen och kommer att hålla i det. Vad jag kommer att ha på mig får bli en överraskni­ng, jag har inte bestämt mig än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden