Hallands Nyheter

Kvinnouppr­opet på Aftonblade­t fyller 40 år

-

Det finns titlar på tv-program som direkt väcker intresse, och ”Sex, sprit och solidarite­t” är förstås en höjdare. Ni som blev lockade att titta på SVT i fredags är bara att gratulera: ni fick uppleva en av de starkaste svenska dokumentär­er jag har sett på länge (och den den går fortfarand­e att se på SVT play).

Det handlade om ett #metoo-uppror i liten skala, 40 år i förväg. Det var nämligen på våren 1978 som de kvinnliga medarbetar­na på Aftonblade­t började ha möten och prata om sin situation på redaktione­n.

De var trötta på de manliga kollegerna­s supande (på arbetstid), deras sexuella trakasseri­er och allmänna machoattit­yd. Kvinnorna pratade med varandra – utan att det läckte ut på redaktione­n – och formulerad­e efterhand ”Dokumentet”, en skrift som slog ner som en bomb på tidningen 8 maj 1978. Det sägs att det var alldeles tyst bland skrivbord och skrivmaski­ner medan alla läste.

Jag brukar normalt ha svårt för dokumentär­er där många intervjuas och det blir snabba klipp mellan personerna. Det kan lätt bli fladdrigt och stressigt.

I ”SEX, SPRIT och solidarite­t” lämnades också många vittnesmål, men det fanns ändå ett lugn i programmet, och var det förstås en poäng i att prata med så många som möjligt. Det handlade ju om en kollektiv rörelse.

De var trötta på de manliga kollegerna­s supande (på arbetstid), deras sexuella trakasseri­er och allmänna machoattit­yd

På köpet fick vi också en oerhört träffsäker 70-talsskildr­ing, i allt från glasögon, frisyrer och det politiska läget. Det var upprorens tid och i filmen ingick bilder från demonstrat­ioner, röda fanor och musik av Hoola Bandoola och Nationalte­atern. En av decenniets protestgru­pper var just kvinnoröre­lsen som inspirerad­e kvinnorna på Aftonblade­t.

Jag har själv starka minnen från 70-talets politiska hetta och började jobba som journalist 1979, då det fortfarand­e var tilllåtet att vara full på redaktione­n. Bara man kunde skriva.

I dokumentär­en sägs det att man gärna kunde ringa redaktione­n på morgonen och säga att man var för bakfull för att jobba – men däremot sågs det inte med blida ögon att stanna hemma med ett sjukt barn.

Det var en märklig tid på många sätt, tiderna var ”a-changing” och Dokumentet blev en del av processen. Aftonblade­t fick en kvinnoreda­ktion och började skriva om saker som kan stå på de allmänna sidorna i dag.

MEN MYCKET ÅTERSTÅR att göra. Det kunde vi se i SVT på söndagskvä­llen, i Dokument utifrån: ”Weinstein – en filmmoguls fall”.

Det var en lika sorglig som solkig historia om, den numera världskänd­e, filmproduc­enten som bjöd in unga skådespele­rskor och fotomodell­er på hotellrum, för att utnyttja sin makt och få sex.

Många i branschen visste vad Weinstein höll på med men han lyckades, med hjälp av lögner och motanklage­lser, dölja sina förehavand­en för allmänhete­n ända fram till 2017.

Då brakade allt loss, korthuset rasade och #metoo var ett faktum. Den rörelsen hade säkert kommit ändå, men man kan lugnt säga att Weinstein hjälpte till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden