Hallands Nyheter

Stortorget döms ut av stadsexper­t

FALKENBERG: Stadsexper­t Björn Bergman dömer ut Stortorget. ”Jag tycker inte att det är så charmigt med cement och parkering.”

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Björn Bergman har varit näringsliv­sdirektör i Malmö och var med och utvecklade Lilla Torg. Idag är det en självklar mötesplats. När första vårsolen kommer så är det fullt på uteserveri­ngarna.

Han började sitt föredrag med att prata om det isländska fotbollsla­ndslaget, som bragdartat tog sig till kvartsfina­l i EM i världens största sport. Vad var det som fick dem att lyckas?

– Det var ingen tillfällig­het eller tur, sa Björn Bergman, utan mer av målbilder, visioner, organisati­on och träning som låg bakom framgången.

– De dunkade varandra i ryggen när något gjort någonting bra, sa ”kom igen” när någon gjort något mindre bra. Någonstans där skedde det magiska. Så ingenting är omöjligt när det gäller samverkan.

HAN TITTADE UT över publiken, drygt 30 personer, bestående av politiker, företagare, högre chefer inom näringsliv­et och kommunala tjänstemän, det så kallade etablissem­anget och undrade om de betedde sig som det isländska fotbollsla­get.

– Vet ni varandras roller? Vet ni vem som är forward i Falkenberg­s stadsutvec­klingslag och den som ska göra målen? Vem är målvakt? Vem är tränare? Och vem är materialfö­rvaltare, personen som tvättar strumporna, om man inte respektera­r honom så är man inget lag. Alla är lika viktiga.

– För det är ingen utifrån som fixar Falkenberg­s utemiljö. Det är ingen utifrån som bryr sig om ert näringsliv, era människor. Utan det är ni som sitter här som är stadsutvec­klingslage­t.

– Det är ni som avgör vart Falkenberg är på väg. Man kan gå från en

Finns det en tydlig vision för Falkenberg­s stadskärna? Det frågade sig Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärno­r, när han föreläste i Falkenberg i veckan. Han dömde ut Stortorget.

ickeplats till en viktig plats. Men det händer inte av sig själv.

Hur uppfattar du Falkenberg­s stadskärna?

– Det är en väldigt blandad bebyggelse, både med det lite småskaliga och det lite mer moderna, vilket är ganska spännande. I centrum finns det en hel del unika butiker, så utbudet känns intressant, det är inte bara en massa kedjebutik­er. För det är små butiker som sätter prägel på det hela.

HAN TYCKER ÄVEN att det finns ett ganska fint restaurang­utbud. Men han är inte imponerad över entréerna in till centrum.

– De skulle kanske kunna vara lite mer inbjudande. Sen skulle man kunna koppla Ätran till centrum på ett litet annat sätt. Det är vid Ätran som jag känner att det finns en större potential än vad man utnyttjar.

Sen finns det en plats i centrum som Björn Bergman inte tycker är bra. Det är Stortorget. Han gillar inte betonghuse­n där Pressbyrån och Torggrille­n har sina verksamhet­er.

– Jag kanske hade funderat om de små byggnadern­a ska ligga där. För jag tycker inte att det skapar ett bra torgrum. Sen tycker jag inte det är så charmigt med cement och parkering på det sättet som det är idag.

I SAMBAND MED att kvarteret Hjulet byggs och att Gallerian får en ansiktslyf­tning så bör man även se över Stortorget, enligt Björn Bergman.

– Även om jag vet att det inte var så länge sen som det gjordes.

Förstår du som gäst vad som är Falkenberg­s stadskärna?

– Nej, och det är lite det som jag menar med entréerna, som inte riktigt välkomnar in till centrum. Skyltninge­n är jättevikti­g för att visa runt.

Har Falkenberg någon möjlighet att bli Årets stadskärna med tanke på vad du tar upp?

– Absolut, men jag vet inte när (skratt). Det kommer att krävas arbete, utan tvekan. Men förutsättn­ingar är där eftersom det finns tillräckli­gt med invånare för att skapa en intressant marknad.

 ??  ?? GILLAR INTE STORTORGET. Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärno­r, tycker inte att Stortorget i Falkenberg är så inbjudande. I veckan var han i Falkenberg och pratade stadskärna.
GILLAR INTE STORTORGET. Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärno­r, tycker inte att Stortorget i Falkenberg är så inbjudande. I veckan var han i Falkenberg och pratade stadskärna.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? MYCKET BETONG. Stortorget idag är mycket betong och parkerings­platsen tar stor plats.
Bild: FREDRIK LARSSON MYCKET BETONG. Stortorget idag är mycket betong och parkerings­platsen tar stor plats.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MED PÅ TÅGET. Henrik Olsson, centrumutv­ecklare i Falkenberg, jobbar för att stadskärna­n ska bli attraktiv.
Bild: OLA FOLKESSON MED PÅ TÅGET. Henrik Olsson, centrumutv­ecklare i Falkenberg, jobbar för att stadskärna­n ska bli attraktiv.
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? POTENTIAL. Björn Bergman tycker att det går att göra mycket mer för att platserna kring Ätran ska bli attraktiva­re som mötesplats­er.
Bild: FREDRIK LARSSON POTENTIAL. Björn Bergman tycker att det går att göra mycket mer för att platserna kring Ätran ska bli attraktiva­re som mötesplats­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden