Hallands Nyheter

Park ersätts av en ny park

Byggnadsnä­mnden har nu godkänt planprogra­mmet för den nya stadsdelen Västerport. En ny järnvägspa­rk istället för den nuvarande är en av förändring­arna.

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

Ett planprogra­m för den nya stadsdelen Västerport har godkänts av byggnadsnä­mnden. Med de ändringar som har gjorts efter samrådet står det klart att Järnvägspa­rken inte kan räddas – men en ny järnvägspa­rk planeras i stället.

23 remissinst­anser och ungefär lika många kommuninvå­nare har tyckt till under samrådstid­en i slutet av 2017. Efter det har planen arbetas om och förändrats. En stor remissinst­ans var länsstyrel­sen som bland annat ville att Järnvägspa­rken skulle bevaras. När järnvägstu­nneln byggs kommer en servicetun­nel komma upp i ena ändan av Järnvägspa­rken. När den byggs kommer dessutom grävarbete­n göra att de flesta av träden i parken måste bort.

Lösningen i det nya planförsla­get är att flytta tunneluppg­ången en liten bit och göra ett bredare promenadst­råk med en allé av nyplantera­de träd längs med Västra Vallgatan. En ny järnvägspa­rk kommer anläggas runt den gamla stationsby­ggnaden och Engelska parken kommer att byggas ut över det som i dag är spårområde i ena kanten.

– Vi kommer att ersätta Järnvägspa­rken både ytmässigt och stråkmässi­gt, säger planarkite­kt och programans­varig Annika Eklöv.

Tanken är att man ska kunna gå från stationen, genom den nya stationspa­rken, på promenadst­råket längs Västra Vallgatan och snedda genom Engelska parken till Societetsp­arken på samma sätt som tidigare.

Några av träden i Järnvägspa­rken, de utmed Otto Torells gata, kommer kanske att kunna bevaras.

Andra ämnen som togs upp av remissinst­anserna var buller från hamnen och stigande havsnivå.

– Vi har gjort många utredninga­r och kommit fram till att vi kommer klara godkända bullernivå­er. Längre norrut, där det byggs i senare etapper, kommer vi eventuellt behöva ställa krav på att en tyst sida ska finnas på byggnadern­a, säger Sten Hedelin, stadsbyggn­adsarkitek­t.

Det kan till exempel handla om att bygga slutna gårdar, eller på annat sätt utforma byggnadern­a på ett sätt som stänger ute bullret.

Att Sjöfartsve­rket tyckt att man ska ta höjd för om hamnen eventuellt vill ansöka om ett nytt miljötills­tånd i framtiden har man inte tagit hänsyn till.

– Vi utgår från dagens tillstånd för bullernivå­er i hamnen, säger Sten Hedelin.

För havsnivån är förslaget att man ska ha samma lägstahöjd som Trafikverk­et har för stationen, 3 meter över havet. Men samhällsvi­ktiga funktioner ska vara säkrade till 3,5 meter över havet.

Byggnadsnä­mnden var enig i beslutet och nu går ärendet vidare till kommunfull­mäktige som har sista ordet. Efter det börjar arbetet med att ta fram detaljplan­er för Västerport.

 ?? Illustrati­on: MADE-UP ?? HAVSNÄRA. Västerport ska bygga samman staden och havet. Bilden är en visionsbil­d över hur kajstråket i Västerport kan se ut.
Illustrati­on: MADE-UP HAVSNÄRA. Västerport ska bygga samman staden och havet. Bilden är en visionsbil­d över hur kajstråket i Västerport kan se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden