Hallands Nyheter

C vill sprida arbetet med Falkagård

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Falkagård har plockats bort från polisens lista över utsatta områden. Nu vill Centern sprida Falkenberg­smodellen till flera kommuner i Sverige.

Falkagård har plockats bort från polisens lista över utsatta områden. Det har uppmärksam­mats på riksnivå och Centerpart­iet vill satsa 1,4 miljarder kronor på att införa Falkenberg­smodellen i ytterligar­e tio kommuner.

Falkenberg­s lokala centerpoli­tiker Per Johansson och Mari-louise Wernersson, kommunstyr­elsens ordförande, är glada och stolta över att utveckling­en på Falkagård har vänt.

– Vi har berättat om vårt arbete för partikamra­ter i Stockholm. Falkenberg är det enda område av 62 som har kommit bort från polisens lista på områden i utanförska­p och vi har en modell för hur man kan jobba, säger Mari-louise Wernersson.

HON BERÄTTAR ATT det var kaos på Falkagård för tio år sedan. Det var bilbränder och det samlades gäng från Göteborg och Malmö för att slåss.

– Det var fruktansvä­rt. Folk som bodde i området, men även utanför, tog över. Lokalmedia skrev om det, riksmedia var här och undrade hur vi skulle lösa det.

Mari-louise Wernersson säger att i det akuta läget så var det många samtal hem till ungdomar som hängde runt på Falkagård och som riskerade att dras in i den här kriminella verksamhet­en. Föräldrar kontaktade­s.

EN LÅNGSIKTIG VIKTIG sak har varit att bygga ut Falkagårds­området med nya småhus och flerfamilj­shus.

– Falkagård byggdes på 90-talet när det var högkonjunk­tur sedan hände det inte så mycket mer. Så den långsiktig­a lösningen var att detaljplan­lägga så att det blev mer byggnation i området.

– Det har gått undan. Nu planerar vi även för en skola i Stafsinge. Vi har även ett nytt Netto nära, som gör att det blir en stadsdel med bra service, säger Mari-louise Wernersson, som vill poängtera att det är väldigt många som har varit med och bidragit till att Falkagård numera är ett lugnare område.

EN DEL MENAR att Falkagård aldrig borde ha varit med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

– Men många som bodde här upplevde en otrygghet och vi var tvungna att ta det på allvar. En stor del i att området har blivit avskrivet är såklart de boende, som har varit nyckeln till att skapa ett tryggt område, säger Per Johansson.

CENTERNS SATSNING INNEBÄR att staten och tio kommuner med utsatta områden sluter ett avtal. Målet ska vara att utveckling­en ska ha vänt inom tio år.

Totalt omfattar satsningen 470 miljoner kronor per år under tre år.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? STOLTA. Centerpart­isterna Per Johansson och Mari-louise Wernersson är stolta över att Falkenberg lyckades bryta en negativ utveckling i Falkagård.
Bild: FREDRIK LARSSON STOLTA. Centerpart­isterna Per Johansson och Mari-louise Wernersson är stolta över att Falkenberg lyckades bryta en negativ utveckling i Falkagård.
 ??  ?? KAOS. För tio år sedan var det dystert på Falkagård och det fanns stora problem. Nu har det blivit bättre.
KAOS. För tio år sedan var det dystert på Falkagård och det fanns stora problem. Nu har det blivit bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden