Hallands Nyheter

Allt fler av förskolans personal saknar utbildning. Skolchefen i Varberg menar dock att problemet inte finns här.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Allt fler av de som jobbar på förskolor i Sverige saknar utbildning. I Varberg märker man dock inte av problemen, medan Falkenberg ser en växande trend.

Färska siffror från Skolverket visar att allt fler av förskolans personal saknar utbildning för att arbeta med barn. Genomsnitt­ssiffran för årsarbetar­e för hela riket var 30 procent år 2017, vilket är en ökning med 1,5 procentenh­eter från 2016. På lokal nivå ligger dock både Falkenberg och Varberg bättre till (se faktaruta).

UTÖVER DETTA ÄR det allt färre som söker sig till förskollär­arutbildni­ng visar statistik från Universite­ts- och högskolerå­det. Problemet med att hitta utbildad personal är dock inget som har märkts i Varberg, menar skolchefen Elisabeth Svennerstå­ljonsson.

– Jag bedömer inte att vi har det här problemet. Vi har en hög andel högutbilda­de förskollär­are. Enligt Skolverket har Varberg 16 procent outbildad personal?

– Jag vet inte var de har lagt utbildning­snivån på, hur de har plockat fram den siffran. 66 procent av de som arbetar i den kommunala förskolan är högskoleut­bildade förskollär­are. Utöver det har vi barnskötar­e och andra med pedagogisk utbildning. Lagstiftni­ngen säger inte att förskolan enbart måste vara bemannad med förskollär­are.

ENLIGT ELISABETH Svennerstå­ljonsson har det gjorts en medveten satsning för att nå kompetent personal.

– Vi har arbetat för att rekrytera förskollär­are och dessutom startat upp barnskötar­utbildning­en på PS. Men självklart innebär ett växande Varberg ett ökat barnantal. Därför måste vi ständigt räkna med att stärka personalko­mpetensen.

I Falkenberg däremot ser man att problemet växer. Målet i kommunen är att ha 70 procent utbildade förskollär­are. Men enligt Fredric Hillertz, ordförande för Lärarförbu­ndet Falkenberg, ligger siffran i dag på 48 procent.

– Den andelen har sjunkit. Personal utan adekvat utbildning ökar, säger han och fortsätter:

– Det här är ett nationellt problem och inte bara något som drabbar oss. Vi har haft en ganska hög andel av utbildad personal. Men verklighet­en börjar komma ifatt oss också, bristen på utbildad personal är ett växande problem.

I Falkenberg byggs flera förskoleve­rksamheter ut vilket innebär att man står inför utmaningar att få tag i kompetent personal. Hur ska Falkenberg­s kommun locka personal anser du?

– Man måste till exempel titta på hur vi internt kan utbilda dem som inte har rätt examen, till exempel barnskötar­e, dramapedag­oger eller grundskole­lärare. Kommunen måste bli en attraktiv arbetsgiva­re och skapa förutsättn­ingar för goda arbetsförh­ållanden.

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? VÄXANDE PROBLEM. Enligt siffrorna från Skolverket saknar en allt större andel av förskolans personal någon form av utbildning.
Bild: GORM KALLESTAD/TT VÄXANDE PROBLEM. Enligt siffrorna från Skolverket saknar en allt större andel av förskolans personal någon form av utbildning.
 ?? Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV ?? INGA PERSONALBE­KYMMER. Förvaltnin­gschef Elisabeth Svennerstå­ljonsson anser att Varberg har tillräckli­gt med utbildad personal.
Bild: ANNA OSCARSON/ARKIV INGA PERSONALBE­KYMMER. Förvaltnin­gschef Elisabeth Svennerstå­ljonsson anser att Varberg har tillräckli­gt med utbildad personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden