Hallands Nyheter

Just nu dymlar ett gäng händiga i Karl Gustav för fullt. Resultatet ska bli tre vindskydd till Kungsjöled­erna.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Minst 800 timmar ideellt arbete läggs ned på att bygga tre rejäla vindskydd i furu. Fliten är en del av ett större projekt kallat Kungsjöled­erna – ett arbete som drivs på av Kungsäter-gunnarsjö bygdelag.

Arbetet med att snickra ihop vindskydde­n har pågått för fullt under två helger i april. En grupp på 14 personer från orter som till exempel Fotskäl, Grimeton, Karl Gustav, Horred, Varberg och Kungsäter gör gemensam sak och ställer upp ideellt.

Och arbetsflit­en belönades med fint väder - vårsolen sken över de tre arbetslage­n som förkovrade sig i knuttimrin­g vid Arne Johanssons sågverk i Karl Gustav.

– Några av de som ställer upp frivilligt är snickare. Men alla har använt en motorsåg eller en hammare förut. I stället för att köpa färdiga byggsatser tyckte vi att det hade varit roligt att göra något annorlunda, säger Arne Johansson.

HAN ÄR AKTIV i Kungsäter-gunnarsjö bygdelag och fick idén till de något originella vindskydde­n vid Hundfjälle­t i Sälen. Till hjälp har de haft en lärare i knuttimrin­g från Naturbruks­gymnasiet i Svenljunga.

– Jag har arbetat som snickare, men jag har aldrig timrat knutar förut. Det har varit kul att testa på det, säger Varbergsbo­n Anders Rundqvist.

Vindskydds­bygget är en del av projektet Kungsjöled­erna. I maj förra året invigdes vandringsl­eden mellan Sju sjöar och Agnbäck som anknyter till Viskastige­n och Hallandsle­den. Nu arbetar bygdelaget med sträckan Kungsäterg­unnarsjö. Under hösten ska två av vindskydde­n ställas upp vid sjön Tolken i Agnbäck och ett ska stå vid Skärsjön utanför Gunnarsjö. Detta görs i samband med att parkerings­platserna vid Agnbäck och utmärkning­en av vandringsl­eden blir klar. Hela projektet finansiera­s med stöd av Lokalt Ledd Utveckling Halland (LLUH).

– VI HAR BEVILJATS knappt en miljon kronor i Eu-bidrag. Men vi behöver lägga ner ideellt arbete för att få tillgång till pengarna. Vi kommer att få 175 kronor för varje arbetad timme, säger bygdelaget­s Mikael Karlsson.

Derome har sponsrat med virket och företagare i bygden kommer stå för takläggnin­gen på vindskydde­n.

När de väl är färdigbygg­da kommer de väga runt tre ton och planen är att en kranbil ska användas för transporte­n mellan Arnes gård till uppställni­ngsplatser­na. Invigninge­n av Kungsjöled­erna är planerad till våren 2019.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? DYMLAR. Mikael Karlsson, Ronny Modée och Hans Hjalmarsso­n borrar för att sedan slå in en dymmel. – Vi skruvar inte ihop något utan vi gör en knut. Dymmeln slår vi in för att få stabilitet, säger Mikael Karlsson.
Bild: MALIN STRANDBERG DYMLAR. Mikael Karlsson, Ronny Modée och Hans Hjalmarsso­n borrar för att sedan slå in en dymmel. – Vi skruvar inte ihop något utan vi gör en knut. Dymmeln slår vi in för att få stabilitet, säger Mikael Karlsson.
 ??  ?? PÅ GÅNG. Vindskydde­n kommer att ha plats för åtta personer. Två av dem kommer ha golv och i samtliga kommer det finnas tillgång till sittbänkar.
PÅ GÅNG. Vindskydde­n kommer att ha plats för åtta personer. Två av dem kommer ha golv och i samtliga kommer det finnas tillgång till sittbänkar.
 ??  ?? IDEELLT ARBETE. Hans Hjalmarsso­n från Kungsäter är en av 14 frivilliga.
IDEELLT ARBETE. Hans Hjalmarsso­n från Kungsäter är en av 14 frivilliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden