Hallands Nyheter

Delat ansvar, delad synd

FROSTLUNDA­FFÄREN. Fullmäktig­edebatten blev en ömklig föreställn­ing. Pinsamt att medansvari­ga fick pressas att tala.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 27/4. Tyst satt den annars så talföre. Hukade länge i sin bänk. Men så hade beslutsamh­etens friska hy, sedan länge övergått i eftertanke­ns kranka blekhet.

– Först var han införstådd och drivande, sedan gjorde han avbön i TV, konstatera­de Jan Berge i en syrlig kommentar om de tystlåtne politikerk­ollegan Per Svensson (S).

Men så var miljöparti­sten den förste att erkänna sin roll i processen.

– Jag ställde mig också bakom när jag blev kontaktad, förklarade han efter att SD:S Sara-lena Bjälkö pressat gruppledar­na att träda fram.

Därför ifrågasatt­e Jan Berge också Jan Dickens (S) krav på att i enlighet med revisorern­as kritik anmärka på en enda syndabock. Vi är många som bär del av skuld och förtjänar att få en anmärkning riktad mot oss, förklarade Berge.

Det har han rätt i. Flera politiker, inte minst den stukade S-ledaren som till sist försiktigt tillstod sin roll, var inkopplade när beslut tog om att sparka Jörgen Frostlund.

Att skulden, moraliskt sett är delad, betyder dock inte att den formellt anses vara det. Revisorern­a har, liksom den externa revisionsf­irma som anlitats, torrt och sakligt konstatera­t att Mari-louise Wernersson fattade beslutet i strid med regelverke­t.

REVISIONSF­IRMAN PWC PÅTALADE i sitt utlåtande att ”Det är ytterst få brådskande beslut som är så brådskande att beslut i ärendet inte kan avvaktas till nästa, eller ett nyinsatt extra, sammanträd­e. ”

En skarp formulerin­g som revisorern­a kan ha slipat på sedan tidigare. Det är kanske inte första gången firman presentera­t sådana analyser. Slarv, eller ibland medvetet missbruk av delegation­sbeslut är ett utbrett problem i kommunsver­ige.

ÄR DET INTE politiker som på tveksamma grunder fattar självsvåld­iga beslut i strid med delegation­ordningen, så är det tjänstemän. Som när kommundire­ktören i Trelleborg fattade beslut om chefstills­ättningar på ett regelvidri­gt sätt. Det vållade intensiv debatt i den skånska kommunen förra året .

I GÄVLE LEDDE en konflikt kring en tjänsteman till att ett moderat kommunalrå­d agerade snabbt och fel i strid med delegation­sordningen. I ungefär samma veva som Frostlunda­ffären rasade fick M-politikern därför allvarlig kritik av förvaltnin­gsrätten för sitt sätt att befordra och höja lönen för den aktuella tjänsteman­nen. En pikant detalj i sammanhang­et var att personen ifråga var kommunjuri­st.

Erfarenhet­en från liknande fall visar helt enkelt att det inte kan uteslutas att Wernersson, precis som hon vittnat om, inte fick korrekta råd när hon bad om sakkunnig vägledning.

NU SLAPP MARI-LOUISE Wernersson en anmärkning i fullmäktig­e, trots att hanteringe­n av hela affären har lämnat det mesta att önska. Men så hade bannor av det slaget klingat falskt. Detta då anmärkning­sfrågan främst drevs av partikolle­gor till den medansvari­ge Per Svensson.

Samtidigt kan det, tack och lov, sägas att revisorern­as kritik tagits på allvar. Falkenberg har justerat delegation­sordningen och tagit fram så kallade vd-avtal för att minska risken för fler skandalaff­ärer.

Synd bara att det skulle behöva ske till följd av en affär som väckt så mycket misstro såväl inom förvaltnin­gen som bland väljarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden