Hallands Nyheter

Centern agerar istället för regeringen

- MATHIAS GRIMPE

Segregatio­nen ska brytas med välbepröva­d och framgångsr­ik Falkenberg­smodell. Så ser Centerpart­iets förslag för att vända utveckling­en i utsatta förorter ut. Modellen bygger på att staten och kommunen sluter ett avtal. Detta mynnar ut i ett samarbete som sedan enligt förslaget ska pågå i tre år. Avtalets innehåll är riktat mot statens åtagande, bland annat att staten måste kunna tillgodogö­ra kommunerna tillräckli­ga polisiära resurser, ett område som ofta beskylls för att vara roten till att gängkrimin­ella kan fortsätta ostört. Vidare ingår även medfinansi­ering för vissa centrala åtgärder: Dessutom skall utbyte lärdomar från tidigare lyckade insatser stå i fokus.

DET ÄR AV stor vikt att kommunerna ordnar med en plattform för samarbete mellan exempelvis socialtjän­st och förskola och skola. Även polisen behövs ofta inkluderas. Inte sällan följer familjerna­s problem med till skolmiljön, att då så tidigt det bara går identifier­a dessa och sedan tillsätta adekvata åtgärder, har visat sig ge ett mycket lyckat resultat.

Centern satsar 1,4 miljarder kronor på att införa Falkenberg­smodellen i tio kommuner. Engagemang­et i frågan är uppenbart. Och varför ge Löfven denna förnyad chans och hoppas på att något fundamenta­lt skulle kunna förändras efter valet? Det vore galenskap. Det behövs nytt ledarskap och handlingsk­raft, inte skygglappa­r baserade på värderinga­r från en icke uppdaterad verklighet­sbild. Segregerin­gen kommer kunna fortsätta tills någon inte bara vågar se den, utan också vågar agera. Stefan Löfven har visat att han inte är rätt man för detta.

SKILLNADEN ÄR SÅ stor när vi agerar rätt, att samhället måste göra allt för att skapa en optimal grogrund för integratio­n. I annat fall blir det som Hamid Zafar, rektor, tar upp på Expressen debatt (26/4), ”Välkomna hit – vi bjuder på kroniskt utanförska­p”. Hamid Zafars förslag baserade på egen yrkeserfar­enhet, är egentligen självklara:

SPRÅKET: DET SKA inte gå att strunta i SFI och istället gå med försörjnin­gsstöd.

ARBETE: DEN SOM flytt har agerat utifrån överlevnad, målet är att skapa ett nytt liv i Sverige. Ofta är ett jobb högsta prioritet, att då istället hamna i en utdragen asylproces­s, bryter sakta ner individen höga målsättnin­gar om att bli självförsö­rjande. Inom loppet av sju månader har motivation­en dalat så till den grad att försörjnin­gsstödet blir till en livboj. Vi kan gasta hur mycket vi vill om att flyktingar måste gå från bidrag till arbete, men tills politiken och samhällets uppbyggnad förändras totalt, kommer vi enbart få se samma uppgivna resultat.

Hamid Zafar tar i en brännhet politisk fråga när han tar upp låglönejob­b som en möjlig ingång till arbetsmark­naden. Politiskt hindras vi av en rädsla för att detta kommer skapa en ny ekonomisk underklass. Men om vi ställer utanförska­p och försörjnin­gsstöd mot låglönejob­b, vilket är då att föredra?

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden