Hallands Nyheter

Viktigt ideellt arbete kräver stöd

-

FALKENBERG. Oegennytti­g. Detta ord blev ledstjärna för kvällens politikerd­ebatt tillsamman­s med Hembygdsrö­relsen i Ätradalen.

Betydelsen av ordet var det nog ingen som riktigt hade begrepp om eller förstod av de sju kommunpoli­tikerna som deltog. Det betyder någon som sätter andras behov före sina egna. Exakt det som varje medlem utan arvode gör när de har föreningsa­ktiviteter i hembygdsrö­relsen. Till skillnad från politikern­a som är betalda i sitt arbete inom kommunpoli­tiken. Diskussion­en gällde intresset hos de olika företrädar­na för partierna att ge möjlighet till ekonomisk överlevnad för de lokala hembygdsfö­reningarna och deras arbete med att bevara kulturmilj­öer och kulturarv.

GENOM DETTA ARBETE vidarebefo­rdra både hårda och mjuka värden till framtiden. Det går liksom inte att jämföra precis allt. En fotbollsma­tch eller ridlektion med en rishänta eller nedpräntan­de av sägner. Men bidrag ska sökas på samma sätt. Helst ska deltagarna vara unga också men allt är ju relativt. Visst är även en åttioåring ung. Dock ger det inte samma utslag ekonomiskt. Kvällens clou var den ovanliga förfrågan från Ätradalens hembygdskr­ets om 20 000 kr per år till var och en av de 16 föreningar som finns i kommunen. Som en hjälp till föreningar­na att sköta sitt oegennytti­ga arbete.

ETT ARBETE SOM mynnar ut i att kulturmilj­övärden finns kvar även efter att den unga åttioåring­en har gått bort. Men nej... ikväll var inte kvällen att prisa värdet av en oegennytti­g person. Tyvärr finns inte så många sådana kvar att prisa snart. Med vänlig hälsning

Caroline Skantze Lena Kristianss­on:

i tält i Varberg?

Peter Andersson: Bra, kan hemlösa uteliggare äntligen få nått tak över huvudet. Fanny Bunny Nilsson: "Organisati­onen kommer att slå upp ett symboliskt tältläger i Engelska parken för att uppmärksam­ma de ensamkomma­nde ungdomarna­s situation i Varberg" SYMBOLISKT, alltså tälten kommer bara vara där under lördagen, det är inte hem till några alls.

 ?? Bild: STAFFAN ALMQUIST ?? HEMBYGD. Det är tufft för de lokala hembygdsfö­reningarna.
Bild: STAFFAN ALMQUIST HEMBYGD. Det är tufft för de lokala hembygdsfö­reningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden