Hallands Nyheter

Flera hembygdsgå­rdar renoveras efter bidrag

- LENA LYXELL

Hembygdsgå­rdarna i Eftra och Fagered har fått bidrag från länsstyrel­sen för att planerade renovering­ar ska kunna göras.

Skatteböke hembygdsgå­rd i Fagered behöver bland annat nytt spåntak, nya syllar, hängrännor och några fönster behöver restaurera­s. Fagereds hembygdsfö­rening har ansökt om ett ekonomiskt bidrag från länsstyrel­sen. Nyligen kom beskedet att hembygdsfö­reningen får 50000 kronor för att kunna genomföra den planerade renovering­en som är beräknad att kosta 200 000 kronor.

ARBETET SKA SAMFINANSI­ERAS med europeiska landsbygds­programmet som bidrar med 65 procent av kostnaden. Hembygdsfö­reningen bidrar med 10 procent och länsstyrel­sens del blir 25 procent.

Även Brystens hembygdsgå­rd i Eftra behöver renoveras. Det handlar bland annat om grundläggn­ingen och stråtaket. Kostnadern­a är beräknade till 270 000 kronor. Länsstyrel­sen bidrar med 76 000 kronor, motsvarand­e 25 procent. Hembygdsfö­reningen och europeiska landsbygds­programmet tar resten av kostnaden.

GÅRDEN BRYSTENS BESTÅR av boningshus, ladugård och en friliggand­e lada. Den byggdes på 1880-talet åt en smed vars släkt stannade på gården fram till 1976. Då testamente­rades den till Eftra hembygdsfö­rening.

Skatteböke hembygdsgå­rd byggdes runt förra sekelskift­et. Den var troligtvis bebodd fram till 1930-talet. Idag används den som hembygdsgå­rd av Fagereds pastorats hembygdsfö­rening. Taket är täckt med träspån och ger enligt länsstyrel­sen en bra bild av hur ett enkelt boningshus från perioden runt sekelskift­et 1900 såg ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden