Hallands Nyheter

Ett kärt och återkomman­de ämne i familjen

- CECILIA WERNER

21-åringen ringde: – Jag fyller ju år på tisdag. Tänkte att ni kunde laga middag och bjuda in morfar och de andra och så kan vi fira mig hos er.

Jag harklade mig. – Vad hände med att vi fick komma hem till dig på födelsedag­sbjudning? Som förra året?

– Å det. Det var en jättedum idé – VET du hur jobbigt det var att baka 60 scones??? (Det är klart vi hade middag. Man har ju inte en chans.) Under denna sittning diskuterad­es bland annat alla förfärliga saker jag och barnens pappa utsatt våra barn för. Ett kärt och återkomman­de ämne i vår familj, med några fasta punkter:

TRAUMA NUMMER 1. Fruktstund­en i skolan. Så här minns jag det: År efter år la jag frukt i mellanbarn­ens skolväskor. Äpple, banan eller clementin. Minst en gång i veckan fick jag sanera dessa väskor eftersom det alltid (alltid!) låg ett kvarglömt ruttet fruktlik i väskan. Så till sist, efter många år, slutade jag med frukt. Så här minns barnen det: Alla andra barn i skolan hade frukt med sig hemifrån. Som de åt tillsamman­s på fruktstund­en. Men de två var alltid de enda som var utan. Detta var så traumatisk­t att sonen till sist utvecklade ett maffiasyst­em = hittade på en lek som gick ut på att alla som hade frukt skulle lägga den i en påse. Sen sa reglerna att han fick ta två eftersom han kom på leken. Resultat: Inte bra. Beräknad terapikost­nad: 40 000 kronor X 2.

”Beräknad framtida terapikost­nad: 60 000 kronor X 2”

TRAUMA NUMMER 2. När Chandler dog. Så här minns barnen det: En dag när barnen kom hem sa deras pappa, helt från ingenstans:

– Chandler är död. (Chandler var vår älskade sexmånader­s kattunge.)

De började skratta och trodde han skojade varpå fadern pekade på en låda och sa: – Han ligger där. Och det gjorde han, Chandler alltså. Så här minns pappan det: Lille Chandler var borta. Vi sa inget till barnen för att inte oroa dem. Till sist hittade vi honom, påkörd och död, vid Träslövsvä­gens kant. Min man bestämde sig för att vara rak och inte linda in det i ett något tjafs om att ”Chandler sov” eller ”var i katthimlen”. Resultat: Kat(t)astrof. Beräknad framtida terapikost­nad: 60 000 kronor X 2

NU ÄR VI alltså uppe i 200 000 kronor. Då har vi inte ens nämnt smärtan de åsamkades när lillebror traskade iväg till sin skola tio år senare med ekologiska blåbär i en liten ask. (Han är yngst och sladdis – vad ska man göra?)

Eller när 15-åringen slarvat bort sin dator och jag tydligen tittade honom i ögonen och sa ”Du har förstört julen”. Eller ...

Tja. Lika bra att börja spara. Och vänta på barnbarn så att mina barn blir perfekta föräldrar... *förväntans­fullt fniss*

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden