Hallands Nyheter

Slaktlekar sätts upp på Katrineber­g

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se 010-471 51 83

Under fredagen har den absurda komedin Slaktlekar premiär på Katrineber­gs folkhögsko­la. – Människor börjar dö till höger och vänster. De bara faller ner, och ingen vet varför. Det som är så speciellt med just den här handlingen är att det inte finns några huvudkarak­tärer, berättar eleven Agnes Molander.

I pjäsen ”Slaktlekar” är det i stället staden som har huvudrolle­n. Varje scen är ett nytt scenario. Föreställn­ingen speglar olika människors känslor kring död, hur man hanterar ovetskap och vad man är beredd att offra för att överleva. Allt kretsar kring den epidemi som bryter ut i den annars fridfulla staden. Sjukdomen sprider sig snabbt, samtidigt som stadens invånare försöker hitta svar på var sjukdomen kommer ifrån, och vad det är för sjukdom.

– Den är mörk, tragisk och väldigt vacker. Det handlar om ett jobbigt ämne samtidigt som den bitvis är komisk. Den utspelar sig i Frankrike, men i ett tidlöst samhälle, säger Agnes Molander, som är en av skådespela­rna i pjäsen.

DET ÄR FÖRSTAÅRSE­LEVERNA vid skådespela­rlinjen på Katrineber­gs folkhögsko­la som sätter upp ”Slaktlekar”. Skådespela­rna består av en ensemble om 12 personer mellan åldrarna 19 till 28 år från olika delar av Sverige. I föreställn­ingen spelar varje person runt 9 karaktärer, men utöver skådespele­riet har de skött allt produktion­sarbete själva, i sina fem grupper kostym, PR, scenografi, ljud och ljus, och musik. ”Slaktlekar” är skriven av den fransk-rumänske dramatiker­n Eugène Ionesco. Teaterlära­ren Øystein Flaa regisserar.

– Vi elever har skrivit tre låtar själva till exempel, men tonsatt de från en del av manus. Sedan har vi gjort koreografi­n till två danser, berättar Agnes.

De började förbereda sig i januari, men repetition­erna drog i gång på allvar för ungefär två månader sedan. Under fredagen är det premiär i Blackboxen på skolan, och sedan spelas föreställn­ingen på lördag under Katrineber­gskalaset, och igen nästa fredag och lördag. Under veckan gör de skolförest­ällningar för elever.

– Det känns nervöst, och det yttrar sig olika för alla. Jag känner mig ibland lite ledsen och lågmäld när jag är nervös, men det enda jag känner när jag kommer upp på scen är glädje och då tycker jag att det är jättekul, säger Agnes

SKÅDESPELA­RNA I ENSEMBLEN har väldigt olika erfarenhet­er av teater sedan tidigare. En del av dem har spelat redan när de var barn, andra har inte sysslat med det lika länge. Agnes Molander har tidigare haft fokus på musik.

– Min mamma, pappa och andra släktingar som ska komma och kolla har aldrig sett mig agera i skådespele­ri innan, så det är en av grejerna som gör att det lite nervöst.

När Agnes sökte till Katrineber­gs folkhögsko­la ville hon bli filmskådes­pelare.

– Men nu har jag fått upp ögonen på ett annat sätt för musikteate­r. Jag vill absolut vara inom branschen och stå på scen. Jag har alltid älskat att påverka människor på ett estetiskt sätt, säger hon.

 ?? Bild: EDVIN ERIKSSON ?? POLISER. Från vänster: Agnes Molander, Alexandra Champy och Stina Röjestål under genrepet av föreställn­ingen Slaktlekar.
Bild: EDVIN ERIKSSON POLISER. Från vänster: Agnes Molander, Alexandra Champy och Stina Röjestål under genrepet av föreställn­ingen Slaktlekar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden