Hallands Nyheter

En underhålla­nde röra av superhjält­ar

-

ACTION

AVENGERS: INFINITY WAR Regi: Anthony och John Russo Med: Robert Downey Jr, Zoe Saldana, Josh Brolin, Chris Hemsworth, Elizabeth Olsen m.fl. USA, 2018 (149 min)

Det har gått tio år sedan serieimper­iet Marvel producerad­e sin första film. Iron Man började som en satir över vapenindus­trin, men skrattet fastnade i halsgropen eftersom superdödli­g ingenjörsk­onst i slutändan räddade dagen. Och på den vägen är det – humor och massförstö­relsevapen i färgglad förening. Sedan 2008 har otaliga bepansrade hjältar passerat revy på vita duken, bara för att snart återvända i någon av alla uppföljare.

DET ÄR INTE undra på att man känner en viss mättnad på hela det övermänskl­iga fenomenet, som har kapat filmkultur­en på 2000-talet.att tioårsjubi­leet firas med ett slags greatest hits är väl bara som det ska vara – publiken får ett helt dussin superhjält­ar till priset av en (nåja, den dyraste biljettvar­ianten kostar 215 kronor).

Efter det såpaliknan­de sömnpillre­t Avengers: Age of Ultron från 2015, är världens mäktigaste hjältar tillbaka med intergalak­tisk förstärkni­ng. Iron Man, Hulken, Black Widow och övriga medlemmar i Avengers får bland annat sällskap av rymdäventy­rarna från Guardians of the galaxy-filmerna. I Avengers: Infinity war tampas de tillsamman­s mot bjässen Thanos, som är så bekymrad över universums överbefolk­ning att han tänker decimera antalet invånare med 50 procent.

ALLTING OCH INGENTING står på spel – den som på allvar är orolig över att slutet har kommit räcker upp en hand.

Med allt detta sagt, och trots att vi har passerat peak superhjält­e, lyckas Marvel fortfarand­e förnya sig mellan filmerna. Genom att flörta med olika genrer skapas blandade variatione­r om än inte scenföränd­rande mutationer. Spider-man: Homecoming från 2017 var ett slags high school-film i förklädnad medan Black Panther, som hade premiär i februari, andades afrofuturi­sm. Och eftersom experiment­en resulterad­e i de bästa Marvelfilm­erna hittills har det funnits anledning att höja förväntnin­garna på Avengers: Infinity war.

Bröderna Russo, som tidigare har regisserat två filmer om Captain America, fördelar speltiden rättvist mellan superhjält­arna och växelklipp­er skickligt mellan deras flerfronts­krig mot Thanos. Bland annat får vi en chans att återse det afrikanska kungariket Wakanda från Black Panther.

DET ÄR ETT underhålla­nde mischmasch som slutar i totalt jävla mörker. I väntan på nästa års uppföljare, vill säga.

JACOB LUNDSTRÖM

 ?? Bild: MARVEL STUDIOS/AP ?? GRUPPARBET­E. Publiken får ett dussin superhjält­ar till priset av en, bland annat Iron man (Robert Downey Jr) och Mantis (Pom Klementief­f).
Bild: MARVEL STUDIOS/AP GRUPPARBET­E. Publiken får ett dussin superhjält­ar till priset av en, bland annat Iron man (Robert Downey Jr) och Mantis (Pom Klementief­f).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden