Hallands Nyheter

Nu slår kungen rekord

- DANIEL MARTINSSON/TT

Kung Carl XVI Gustaf håller sitt trontal i rikssalen på Stockholms slott den 19 september 1973. Kung Carl XVI Gustaf har slagit ett historiskt rekord. Med 44 år och 223 dagar är han den regent i Sveriges historia som suttit längst på tronen – och slår det tidigare rekordet från 1300-talet.

Carl XVI Gustaf tillträdde den 15 september 1973, då farfar Gustaf VI Adolf gick bort. Den nye kungen var då bara 27 år gammal, och orsaken till att en generation hoppats över var att fadern dött i en flygolycka 1947.

Man får gå tillbaka ända till 1300-talet för att hitta en lika långvarig monark – Magnus Eriksson var bara tre år gammal när han ärvde tronen 1319 och sedan regerade till 1364 då han störtades.

Siffran för Magnus Erikssons regeringst­id har tagits fram i samarbete med Riksarkive­t. Hovets informatio­nssekreter­are Irene Beertema Strömmer berättar att man började få frågor om ämnet redan i fjol.

– Det var många som hade börjat räkna på saken, och då ville vi själva ta reda på vilken dag det inföll, förklarar hon.

Det blir dock inget speciellt firande för kungens del.

RIKSARKIVE­T HAR UTGÅTT från de datum när nyvalda kungar hyllades vid Mora stenar, som var traditione­n under medeltiden.

– Detta sker den 8 juli 1319. Nästa kung hyllades sedan den 15:e februari 1364, berättar Henrik Klackenber­g, statsheral­diker på Riksarkive­t.

Hyllningar­na vid Mora stenar finns belagda i krönikor och berättande källor. Dessutom finns ett dokument från 1364, som är det äldsta belägget för när den nye kungen uppträder som kung. Carl XVI Gustaf fick också se detta dokument när Riksarkive­ts 400-årsjubileu­m uppmärksam­mades nyligen.

– Kungen tyckte det var intressant, men han gör ingen stor affär av det här. Han tar det lugnt, säger Klackenber­g.

MEN KUNG Carl Gustaf har en bit kvar till rekorden hos ett par andra kolleger i de utländska kungahusen: Danmarks Margrethe II har varit regent sedan 14 januari 1972 och är alltså inne på sitt 47:e år. Men av nu levande monarker slår ingen Storbritan­niens Elizabeth II, som suttit på tronen i hela 66 år – och är vid 92 års ålder still going strong. * Uppgiftern­a om svenska barns och ungas psykiska hälsa kommer från den stora undersökni­ngen Skolbarns hälsovanor. * De senaste resultaten från den undersökni­ngen (2013/14) visar att majoritete­n av skolbarnen mår bra. Med åldern ökar dock andelen med återkomman­de psykiska och somatiska besvär, som huvudvärk, nedstämdhe­t och sömnsvårig­heter. Flickor har fler återkomman­de besvär jämfört med pojkar. Sedan 1980-talets mitt har psykiska och somatiska besvär ökat bland skolbarn i Sverige. De senaste resultaten visar en fortsatt ökning, framför allt bland 13-åriga flickor. * Trivseln i skolan har ökat sedan 1980-talets slut, och andelen elever som tycker mycket bra om skolan är den största på 20 år bland 13- och 15-åringar. Stressen över skolarbete­t har dock ökat kraftigt bland 13-åringar, och andelen som känner sig ganska eller mycket stressade över skolarbete­t har fördubblat­s på fyra år. Bland annat kan tidigare nationella prov och betyg från årskurs 6 ha betydelse.

 ?? Bild: JAN COLLSIÖÖ/TT/ARKIV ?? TRONTAL.
Bild: JAN COLLSIÖÖ/TT/ARKIV TRONTAL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden