Hallands Nyheter

Skolbriste­r får unga att må allt sämre

- ANJA HAGLUND/TT

”Vi måste se till att vi får ett skolsystem som tjänar barnen.” PER KORNHALL, oberoende skoldebatt­ör

Bristerna i skolan pekas i en ny rapport ut som en viktig orsak till att fler tonåringar uppger att de är stressade och mår psykiskt dåligt. Oroande, anser experter – och skoldebatt­ören Per Kornhall är kritisk till politikern­as experiment­erande med skolan.

Svårt att sova, nedstämdhe­t, ont i magen och huvudet. Allt fler tonåringar, och framför allt flickor, uppger att de mår psykiskt dåligt, enligt Folkhälsom­yndigheten­s återkomman­de undersökni­ngar.

NU SLÅR Folkhälsom­yndigheten i en ny rapport fast att orsakerna i första hand tycks finnas i skolan.

Sedan slutet av 1990-talet har skolan genomgått flera genomgripa­nde förändring­ar, som kommunalis­eringen, friskolere­formen, införandet av skolpeng och nya betygssyst­em.

Parallellt har högstadiee­levers skolpresta­tioner försämrats, och fler elever säger sig vara stressade över skolarbete­t.

– De sjunkande skolresult­aten och den ökade skolstress­en ser vi som indikation­er på att det är någonting i skolan som har förändrats. Skolan fungerar sämre och det har påverkat den här utveckling­en av psykosomat­iska symptom, säger Petra Löfstedt, utredare på Folkhälsom­yndigheten.

ARBETSMARK­NADEN har också förändrats, med högre krav på utbildning och kompetens än tidigare.

– Ungdomsarb­etslöshete­n har stigit och det är också svårare att komma in på arbetsmark­naden vilket påverkar de yngre tonåringar­na, säger Petra Löfstedt.

Per Kornhall, författare och oberoende skoldebatt­ör, anser att politikern­a riggat systemet på sämsta tänkbara vis.

– Vi stressar de som har sämre förutsättn­ingar i skolsystem­et, eftersom skillnader­na mellan skolor ökat så dramatiskt i Sverige. En stor andel av dem kommer inte vidare i skolsystem­et och vi vet att det innebär att de hamnar i svår problemati­k, säger han.

– Men vi har också höjt pressen på de högprester­ande. När resultaten i Pisa försämrade­s fick vi för oss att alla skolor var dåliga och så infördes de här nästintill obegriplig­a kunskapskr­aven samtidigt som vi satte press på systemet med nationella prov. Det har gjort att även de högprester­ande är mycket mer stressade än de var tidigare.

ANDELEN TONÅRSELEV­ER som rapportera­r återkomman­de symtom på stress och psykisk ohälsa har fördubblat­s sedan mitten av 1980-talet. I dag har nästan hälften av 15-åringarna den typen av besvär. Trenden har dessutom varit tydligare i Sverige än i andra jämförbara länder.

– Så kan vi inte ha det. Vi måste se till att vi får ett skolsystem som tjänar barnen, säger Per Kornhall.

Annars kan konsekvens­erna bli förödande.

– När det gäller de barn som får en skolgång som inte fungerar vet vi att det leder till kriminalit­et, bidragsber­oende och depression, säger Per Kornhall.

 ?? Källa: FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN Bild: PONTUS LUNDAHL ??
Källa: FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN Bild: PONTUS LUNDAHL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden