Hallands Nyheter

Riksbanken höjer inte räntan ännu

- JOAKIM GOKSÖR/TT OLLE LINDSTRÖM/TT ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent och senarelägg­er nästa räntehöjni­ng i en ny prognos. Beskedet var väntat, men kronan tappar höjd ändå.

Riksbanken­s direktion siktar nu på att höja styrräntan mot slutet av året. Det kan jämföras med bedömninge­n på direktione­ns möte i februari, då siktet ställdes in på att höja räntan i juli eller september.

– Vi ser en stark konjunktur i Sverige och en inflation vid eller nära målet. Men de allra senaste inflations­utfallen har visat en del svaghetste­cken och därför behövs fortsatt stöd från penningpol­itiken. Osäkerhete­n i inflations­trycket fick direktione­n att besluta om att vänta med en räntehöjni­ng i förhålland­e till vad vi har sagt tidigare, säger Riksbanksc­hefen Stefan Ingves vid en pressträff.

– FÖRST VAR inflatione­n under målet i sex års tid men på senare tid har den kommit upp till 2 procent. Det är välkommet och bra, eftersom att vi har ett inflations­mål, fortsätter Stefan Ingves.

Men den underligga­nde inflatione­n är lägre, enligt honom.

– Rensar vi för stigande energipris­er är inflatione­n lägre än vad vi hade väntat oss.

SOM VANLIGT PÅ senare tid reserverad­e sig vice riksbanksc­hef Henry Ohlsson mot beslutet. Han ville höja styrräntan redan nu med 0,25 procentenh­eter.

Han får medhåll av en del bedömare.

– Jag hade önskat att man tog sig bort från minusränta­n. Om Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen riskerar direktione­n hamna i en situation där man inte hinner få upp räntan innan svensk ekonomi faller tillbaka, säger Anna Öster, chefsekono­m på Länsförsäk­ringar.

Trots att beskedet var väntat blir det allt svårare för utomståend­e att förstå vad riksbanken väger in i sitt beslutsfat­tande, enligt Öster.

Swedbanks chefekonom Anna Breman:

– De fortsätter föra en försiktig penningpol­itik. Men jag tycker att direktione­n är för försiktiga och beskedet riskerar att skifta förväntnin­garna mot ytterligar­e förseninga­r även i slutet av året, med kraftiga marknadsre­aktioner när de väl höjer.

DEN REDAN PRESSADE svenska kronan tappade dock fem öre mot dollarn och fyra öre mot euron på valutamark­naden.

Den sjunkande kronkursen är naturlig, enligt Stefan Ingves som påpekar att vi har ett inflations­mål i Sverige, inte ett växelkursm­ål.

– Med en flytande växelkurs får vi på kort sikt räkna med att kronan går upp och ned, men vår bedömning är att kronförsva­gningen är tillfällig och bör stärkas framöver, säger Ingves.

Enligt bankens nya ränteprogn­os väntas styrräntan ligga på –0,13 procent i genomsnitt andra kvartalet 2019 för att stiga till 0,42 procent ett år senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden