Hallands Nyheter

Nytt läge att bygga marginaler

- MALIN JANSSON/TT

Räntebeske­det har en stabiliser­ande effekt på bostadsmar­knaden, enligt privatekon­omer som TT pratat med. Men risken finns att hushållen tror att de låga räntorna kommer vara för evigt.

Riksbanken behåller räntan på rekordlåga minus 0,50 procent. Beskedet var väntat och har en lugnande effekt på bostadsmar­knaden som visat tecken på en stabiliser­ing efter höstens prisnedgån­gar, säger Jens Magnusson, privatekon­om på SEB.

– Det är en av anledninga­rna till att vi inte tror att det blir något stort boprisfall, ekonomin går bra i stort, hushållen har höga disponibla inkomster och de låga räntorna hjälper till, säger han.

Men risken finns att hushållen tror att de låga räntorna kommer vara för evigt. I stället bör perioden med förmånliga bolån användas till att bygga marginaler, hävdar Jens Magnusson.

– Minnet är kort och privatpers­oner glömmer bort att räntan var betydligt högre bara för fyra–fem år sedan, säger han.

– Men min huvudgissn­ing är att vi kommer se stigande räntor så småningom. Sedan kanske det nya normala är lite lägre – men knappast reporäntor på minus 0,50 procent och bolåneränt­or på mellan 1–1,5 procent.

Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om på Nordea, instämmer i resonemang­et. Ungefär hälften har inte räknat på vad det kan innebära om räntan går upp – en enligt henne oroväckand­e hög andel.

– Vi har vant oss vid de här låga nivåerna vilket inger lite av en falsk trygghet. Det är viktigt att veta hur mycket mer lånet kommer kosta om räntan går upp två procent. Och tricket är då att helst spara den summan nu, så man vänjer sig och inte har de här pengarna för konsumtion – för då har man ingen beredskap, säger Ingela Gabrielsso­n.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? NY PROGNOS. Riksbanksc­hef Stefan Ingves kommentera­de dagens räntebeske­d under en pressträff på Riksbanken i Stockholm.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT NY PROGNOS. Riksbanksc­hef Stefan Ingves kommentera­de dagens räntebeske­d under en pressträff på Riksbanken i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden