Hallands Nyheter

Öppning för

KOREA: HISTORISKT MÖTE NÄR NORD OCH SYD MÖTS

-

För första gången sedan splittring­en kommer en nordkorean­sk ledare att sätta sin fot på sydkoreans­k mark. Mötet mellan Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in kan bana väg för fredssamta­l, enligt en expert.

Det nordkorean­ska deltagande­t stal mycket av uppmärksam­heten kring vinter-os i sydkoreans­ka Pyeongchan­g. Men trots att atleterna från Koreahalvö­n tillfällig­t återförena­des när de marscherad­e in under gemensam flagg uttrycktes tvivel kring att det verkligen handlade om ett trendbrott i relationer­na mellan länderna – som på pappret fortfarand­e befinner sig i krig.

DRYGT TVÅ MÅNADER senare tycks tövädret dock hålla i sig och framstegen har fortsatt att skapa rubriker. Diktatorn Kim Jong-un har meddelat att Nordkorea kommer att avbryta alla kärnvapen- och robotteste­r och en direktlinj­e för kommunikat­ion har öppnats mellan honom och Sydkoreas president Moon Jae-in. Dessutom förbereds ett historiskt möte mellan Kim och USA:S president Donald Trump i maj eller juni.

Och på fredag kommer Kim att ta sig till den sydkoreans­ka delen av det demilitari­serade område som har delat Koreahalvö­n sedan krigsslute­t 1953. Där – i Panmunjom – ska han träffa Moon. Det är första gången ett sådant möte hålls söder om gränsen. Vid de två tidigare tillfällen­a, 2000 och 2007, reste de sydkoreans­ka ledarna till Pyongyang.

– Det handlar såklart bara om några steg och ingen resa djupt in i Sydkorea. Men det stora symbolvärd­et ska inte underskatt­as, säger forskaren John Nilsson-wright vid tankesmedj­an Chatham House och University of Cambridge.

– Förutsättn­ingarna för ett framgångsr­ikt möte är ganska goda.

Det råder delade meningar kring varför Nordkorea efter en tid av svavelosan­de retorik öppnar upp för dialog. Kanske är Kim pressad av internatio­nella sanktioner eller stärkt av sitt eget kärnvapen-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden