Hallands Nyheter

Fredssamta­l

- SOFIA ERIKSSON

”Nord- och Sydkorea har åstadkommi­t mycket de senaste månaderna. Och Nordkorea har slängt ut betydande trevare som indikerar ett försök att skapa en bild av att man är redo att kompromiss­a och vara flexibel i samtalen på fredagen.” JOHN NILSSON-WRIGHT

Forskare

program. Men förutsättn­ingarna lades när Moon Jae-in vann det sydkoreans­ka presidentv­alet i maj förra året och gjorde klart att han ville att länderna skulle förbättra sina relationer och inleda samtal.

–NORD- OCH SYDKOREA har åstadkommi­t mycket de senaste månaderna. Och Nordkorea har slängt ut betydande trevare som indikerar ett försök att skapa en bild av att man är redo att kompromiss­a och vara flexibel i samtalen på fredagen, säger Nilsson-wright.

– Huruvida det stämmer är en annan fråga, det finns anledning att vara skeptisk. Jag tror att det vi kan förväntas oss är samtal om att hålla fredssamta­l.

Utveckling­en på Koreahalvö­n omgärdas också fortsatt av en hel del osäkerhet. När Kim meddelade att provskjutn­ingarna skulle upphöra gavs inget löfte om att han skulle skrota befintliga vapen – och många tvivlar på att han skulle ge upp den kärnvapena­rsenal som det slutna landet har utvecklat under årtionden.

Och ur sydkoreans­kt perspektiv är Trumps nya säkerhetst­eam med den nationelle säkerhetsr­ådgivaren John Bolton i spetsen minst sagt ett orosmoln. Bolton har beskrivits som en hök och förespråka­r användande­t av militära insatser om inte Nordkorea skrotar sina kärnvapen.

– Det är det sista sydkoreane­rna vill. För deras del vore det bästa om mötet på fredag skapar en känsla av momentum som kan hjälpa till att binda amerikaner­na vid en överenskom­melse som gör att risken för militära åtgärder från alla parter minskar, säger Nilsson-wright.

– ATT DE BÅDA LEDARNA syns tillsamman­s kommer att skapa en bild av gemenskap hos koreaner på båda sidor av den demilitari­serade zonen. Det gör det svårare för USA att förespråka en militär lösning om samtalen mellan Trump och Kim fallerar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden