Hallands Nyheter

Energibola­g gick 48 miljoner plus

VARBERG: 2017 blev ett guldkantat år för Varberg Energi. Förutom storvinst kan det kommunala bolaget även stoltsera med få elavbrott.

- STAFFAN GUSTAFSSON

Brakförlus­ten från 2016 vändes till en stabil vinst för Varberg Energi under 2017. Vd:n Björn Sjöström framhåller särskilt framgångar­na för bredbandsv­erksamhete­n.

Med undantag för problemen med fjärrvärme­produktion­en så var 2017 i stort ett lyckosamt år för det kommunala energibola­get. Minusresul­tatet på drygt 30 miljoner från 2016 vändes till ett plus på 48 miljoner kronor efter finansiell­a poster 2017.

– Rekord vet jag inte om det är, men jag tycker att vi levererar en fin vinst till kommunen i varje fall, säger vd:n Björn Sjöström.

Sjöström pekar också på en snabb utbyggnad av bredbandsn­ätet under det gångna året.

– Vi har anslutit 2 800 nya kunder på bredbandss­idan, totalt har vi nu knappt 16 000 kunder, säger han.

Ytterligar­e en glädjande nyhet är att elnätet drabbades av mycket få avbrott under 2017.

–Vi har historiskt låga avbrottsti­der, 2 minuter och 37 sekunder i snitt per kund under året. Det är fantastisk­t glädjande och jag vet inte om jag sett så låga siffror någonstans faktiskt, säger Sjöström.

Desto trögare går det på elprodukti­onssidan, som bedrivs genom dotterbola­get Varbergs Energimark­nad AB. Visserlige­n har försäljnin­gen av el ökat kraftigt – men någon lönsamhet syns än så länge inte till när det gäller bolagets elprodukti­on. Förklaring­en är att priserna på el och elcertifik­at är fortsatt låga, enligt förvaltnin­gsberättel­sen. ”Verksamhet­sgrenen förväntas vara fortsatt osäker. Prisbilden är låg, men tack vare 2016 års stora nedskrivni­ngar kan vi uppnå positiva resultat på sikt”, skriver man.

– Vi har garderat oss genom de stora nedskrivni­ngar som gjordes 2016, men det är genuint svårt att bedöma utveckling­en. Inledninge­n av 2018 har varit bättre än vi trodde, konstatera­r Björn Sjöström.

Nedskrivni­ngarna på bolagets vind- och solkraft låg bakom mardrömsre­sultatet för 2016 då dotterbola­get redovisade en förlust på 79 miljoner kronor och Varberg Energi totalt sett gick drygt 30 miljoner kronor back.

Avslutning­svis konstatera­s att Varberg Energis planerade nya vindkraftv­erk på Bäckagård inte har blivit verklighet ännu, och att 38 av de 119 miljonerna i investerin­gsbudgeten därför inte utnyttjats.

–Tillstånds­processen har tagit längre tid än man trodde, konstatera­r Björn Sjöström.

Bredbandsu­tbyggnaden har stått för den största delen av investerin­garna under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden