Hallands Nyheter

Ökning av gästnätter

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Falkenberg ökade mest i Halland förra året när det gäller antalet gästnätter. Trenden har fortsatt i början av detta år. Siffrorna glädjer destinatio­nsbolagets vd som tror att ännu fler kan lockas att besöka kommunen framöver.

En ny turistsäso­ng närmar sig och Falkenberg ökade mest av Hallands kommuner förra året när det gäller antalet gästnätter. En trend som håller i sig även under årets första månader.

Med 729000 gästnätter under 2017 närmar sig Falkenberg Varberg som hade flest i Halland med 804 413. Men samtidigt ökade Falkenberg mest (+9,4 %) medan Varberg minskade mest (-8,7 %) i länet jämfört med samma period föregående år. Halmstad landade på 667 047 (-1,8 %).

Statistike­n kommer från SCB/ Tillväxtve­rket och har bearbetats av Tourism in Skåne genom ett regionalt samarbete mellan turistbyrå­erna i södra delen av landet. Siffrorna redovisar antalet gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och kommersiel­lt förmedlade uthyrninga­r av privata stugor och lägenheter i respektive kommun.

– JÄTTEKUL SIFFROR. Men vi har ju ett fantastisk­t utbud med tanke på Falkenberg­s storlek. Det händer mycket och falkenberg­arna själva är också väldigt lojala och kommer på det som erbjuds. Till exempel var det tre utsålda föreläsnin­gar med Tareq Taylor i januari, konstatera­r destinatio­nsbolagets vd Fredrik Janson.

– Det som är extra kul är att entreprenö­rerna hittar på nya grejer som förlänger säsongen. Som den här italienska matmarknad­en nu i maj. Eller att Harrys började med krogshow på hösten. Det händer saker i kommunen även utanför turistsäso­ngen.

TVÅ NYHETER I årets utbud förutom den nämnda italienska matmarknad­en är att det blir SM i golf i juli och att teatervers­ionen av Hagbard och Signe ska sättas upp i Asige i augusti.

– Just nu är mycket på gång utöver det vanliga ubudet. Vi har till exempel GES på Stortorget och Stiftelsen på Rådhustorg­et i sommar och det ramlar in saker hela tiden. Att Falkenberg fick pris som ”Årets värt en resa” på White Guide-galan i Stockholm tror jag kommer att öka intresset ytterligar­e. Vi har varit ute på mässor och folk börjar prata om oss mer och mer. Men räcker sängplatse­rna till åt alla turister som vill komma hit?

– Man kan säga att i juli månad är det en väldigt hög beläggning­sgrad i Falkenberg. Hotellen och campingarn­a är så gott som fullsatta då och det är en utmaning att hitta en sovplats.

Den positiva trenden tycks hålla i sig. Siffrorna för januari-februari i år pekar på en ökning med +8,2 % för Falkenberg (medan Varberg hade en svag minskning på -0,2 %) jämfört med 2017.

– Resan fortsätter och det är ett resultat av att näringarna här samarbetar så bra, summer en mycket nöjd Fredrik Janson.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? NÖJD VD. Destinatio­nsbolagets Fredrik Janson har all anledning att se glad ut då allt fler väljer att besöka Falkenberg.
Bild: KALLE PETTERSSON NÖJD VD. Destinatio­nsbolagets Fredrik Janson har all anledning att se glad ut då allt fler väljer att besöka Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden