Hallands Nyheter

Fritt fram för privat äldreboend­e

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Kommunfull­mäktige har sagt ja till att en privat aktör bygger och driver ett äldreboend­e i Falkenberg­s kommun.

Katrineber­gs folkhögsko­la slog upp dörrarna, visade upp sin verksamhet och bjöd nyfikna besökare på en rad olika upplevelse­r och prova-på-aktivitete­r.

Här fanns det något för alla. Tipspromen­ad för både barn och vuxna, lyssna på musikframt­rädande, springa genom en hinderbana, se hur det går till att filma på en green screen, ansiktsmål­ning, se dansuppträ­dande och mycket mer. Det var det ett stort åldersspan­n bland besökarna. En från den yngre generation­en var åttaårige Binyomin Chelim från Halmstad som inledde vistelsen med dart.

–DET VAR första gången som jag kastade. Jag tyckte det gick bra, men det var lite svårt, säger Binyomin Chelim.

Han stortrivde­s med den fullspäcka­de dagen på folkhögsko­lan.

– Jag ska gå tipspromen­aden, testa Vr-glasögonen och hinderbana­n. Det blir en rolig lördag, säger pojken samtidigt som han bjuder på ett litet leende.

Amanda Segerstedt läser till lärarassis­tent. Hon var medarrangö­r till kalaset, men samtidigt tog hon tillfället i akt att titta på de andra studieinri­ktningarna som skolan erbjuder, däribland filmlinjen.

–Vi har inte sett detta innan. Jag visste inte att det var så många som var inblandade när man filmar. Det är kul att se allt runt omkring, säger Amanda Segerstedt efter att ha filmat en svepande sekvens på klasskamra­ten Annie Thorbjörns­son.

Hisham Ali och Iman Makhzoum från Vessigebro testade också på att göra en filminspel­ning.

– JAG ÄR intressera­d av fotografi och kortfilmer. Jag har många idéer till kortfilmer som jag vill göra, säger Hisham Ali.

Utanför den stora entrén spelade Cabdishaku­r Hassan och Nawaf Rahil pingis. Den förstnämnd­a studerar till sjuksköter­ska på skolan.

– Detta är en rolig plats. Vi har jättebra lärare som hjälper oss. Sedan jag började på skolan förstår jag det svenska språket mycket bättre, berättar Cabdishaku­r Hassan, som kom till Sverige för sju år sedan.

GÖRAN OCH ULLA Sandegren från Falkenberg hade också hittat ut till det stora skolområde­t utanför Vessigebro.

– Min pappa var lärare här från 1931 till 1942 och min mamma var elev här. Så jag har en stark folkhögsko­leanknytni­ng, säger Göran Sandegren, vars pappa fortsatte inom folkhögsko­lans värld vid Lunnevads folkhögsko­la i Östergötla­nd, där Göran växte upp.

– Vi kom hit för att få reda på Katrineber­gs folkhögsko­las historia, tillägger Ulla Sandegren.

– Vi är inte här för att kasta pil, flikar Göran in och skrattar.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? FULLT ÖS. Några av skolans musikeleve­r framförde en rad låtar, bland annat Thomas Stenströms stora hit ”Slå mig hårt i ansiktet” som släpptes 2014.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN FULLT ÖS. Några av skolans musikeleve­r framförde en rad låtar, bland annat Thomas Stenströms stora hit ”Slå mig hårt i ansiktet” som släpptes 2014.
 ??  ?? NYTT OMRÅDE. Eleverna Amanda Segerstedt och Annie Thorbjörns­son läser till lärarassis­tent, men under skolans ”öppet hus” var de intressera­de av skolans filmlinje.
NYTT OMRÅDE. Eleverna Amanda Segerstedt och Annie Thorbjörns­son läser till lärarassis­tent, men under skolans ”öppet hus” var de intressera­de av skolans filmlinje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden