Hallands Nyheter

Publikfest när korna mötte våren

VARBERG: Många gjorde söndagsutf­lykten till Törlans lantbruk i Tvååker för att se kosläppet. Djurens utspring gladde de nyfikna besökarna.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Inlednings­vis en aning trevande, men ganska snabbt fick korna spring i benen och hoppade ut i hagen med full fart på Tölans lantbruk när de mötte våren och alla nyfikna besökare.

Ett säkert vårtecken är när det vankas kosläpp. Parkeringe­n var mer än välfylld och vädergudar­na hade vaknat på rätt sida.

–Vi är här för att vi har en son som är väldigt intressera­d av kor och som ska bli bonde när han blir stor, säger Malin Wahlberg om femårige William.

Enligt henne finns det en liten skogsmulle i honom och att morföräldr­arnas lantställe ligger bredvid en hage fylld med djur har bidragit till kärleken till kor.

– DE ÄR FINA. Jag gillar att ta hand om djuren, säger William.

Storebror Liam, sex år, var inte lika road av djuren och hade hoppborgen som den främsta aktivitete­n. Det bjöds på kanelbulla­r och mjölk, poängprome­nad och möjlighet att studera traktorer.

Jan-bertil och Margareta Carlsson var på gården med barnbarnet Charlie, tre år.

– Det finns inga kossor i Stockholm. Jag tycker det är roligt att mata djuren, säger Charlie.

Inför kosläppet har det varit bråda dagar på gården.

– Den stora charmen är att visa allt folk hur ett modernt lantbruk 2018 ser ut, säger Bengt Svensson, en av gårdens delägare.

Det var inte bara de allra yngsta

barnen som var på plats.

– Det är så somrigt. Vi gillar djur och det finns det mycket av här, säger Stella Nyrén, tolv år.

–Det var goda bullar, tillägger Clara Högberg.

–Och bra musik, adderar Nora Högberg.

– Det har blivit en tradition för oss. Det är tredje året som vi är här, berättar Anna-karin Högberg.

FOLKSAMLIN­GEN VÄXTE SIG stor kring den gröna hagen och strax därefter kom korna ut. De flesta klev ut med tämligen försiktiga steg, men detta förbyttes ganska omgående till ett skuttande och springande med ordentligt fart.

 ??  ?? FULL FART. Det var bra spring i benen på korna när de tog årets första steg i den gröna hagen vid Tölans lantbruk. Det
FULL FART. Det var bra spring i benen på korna när de tog årets första steg i den gröna hagen vid Tölans lantbruk. Det
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TYDLIGT VÅRTECKEN. Det har blivit en tradition för många att åka ut och titta när korna tar årets första kliv i hagen. Det märktes i Tvååker under söndagen.
Bild: ANNIKA KARLBOM TYDLIGT VÅRTECKEN. Det har blivit en tradition för många att åka ut och titta när korna tar årets första kliv i hagen. Det märktes i Tvååker under söndagen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? var 130 stycken som fick ge sig ut och möta storpublik­en som hade hittat till gården under söndagen.
Bild: ANNIKA KARLBOM var 130 stycken som fick ge sig ut och möta storpublik­en som hade hittat till gården under söndagen.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KOFANTAST. Malin Wahlberg med sönerna William, fem år, och Liam, sex år. Den förstnämnd­e sonen älskar kor och ska bli bonde när han blir stor.
Bild: ANNIKA KARLBOM KOFANTAST. Malin Wahlberg med sönerna William, fem år, och Liam, sex år. Den förstnämnd­e sonen älskar kor och ska bli bonde när han blir stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden