Hallands Nyheter

Valar väljer västliga vatten. Fyra späckhugga­re passerade i lördags Hallandsku­sten.

- Matilda.carlstrom@varbergspo­sten.se

”De flesta tror att de kan hantera en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av eldning utomhus”

LARS BRODIN, brandingen­jör på Brandskydd­sföreninge­n

April är den månad på året då Sveriges räddningst­jänster gör flest brandutryc­kningar. Framför allt är det utomhusbrä­nderna som skjuter i höjden. Inte minst majbrasorn­a bidrar till statistike­n.

I hela landet åker Räddningst­jänsten i genomsnitt ut på 2 700 brandutryc­kningar i april, i Halland 105 stycken. Det innebär att ungefär 15 procent av alla bränder totalt över året sker i april. Anledninge­n till ökningen står utomhusbrä­nder för och majbrasorn­a är en viktig delförklar­ing till statistike­n. Det visar en kartläggni­ng som Brandskydd­sföreninge­n har gjort.

– De flesta tror att de kan hantera en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av eldning utomhus – och när elden väl sprider sig går det fort. Många bränder i Sverige kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingen­jör på Brandskydd­sföreninge­n.

BRANDSKYDD­SFÖRENINGE­N tipsar om att placera elden långt från byggnader, bilar och elledninga­r och att ha koll på vindriktni­ng. Man ska även se till att brasan är fri från plast, däck och övervintra­de djur. Dessutom är det bra att ha en vattenslan­g i närheten, att ha brasan under ständig uppsikt och att inte lämna elden innan man är helt säker på att den är släckt.

För att tända en majbrasa krävs tillstånd och Räddningst­jänsterna brukar ha koll på var och när det görs. Men i övrigt gör man inga särskilda åtgärder just på valborg.

– Vi har samma styrka och bemanning som vanligt. Enda gången vi har bemannat upp var på millennies­kiftet, säger Mats Rydberg, inre befäl på Räddningst­jänsten i Halmstad.

INTE HELLER Räddningst­jänsten Väst i Varberg och Falkenberg arbetar på något särskilt sätt under Valborg.

– Vi vidtar inga extra åtgärder operativt inför Valborg mer än det vi redan gjort och gör inför var vår vilket är att säsongsanp­assa övningar och material på våra bilar. Med vår och sommar kommer risken för brand i skog och mark vilket vi är rustade för att hantera om det inträffar, säger Patrik Josefsson, verksamhet­sutvecklar­e för Räddningst­jänsten i Varberg och Falkenberg.

Men han tillägger att de går ut med informatio­n om att eldning sker på egen risk och eget ansvar på sin hemsida och på Facebook.

– Via dessa kanaler kommer vi Varberg 18.00 Våren sjungs in på Varbergs torg. 18.00 Våren sjungs in vid Järlövs skans. 19.30 Björnäs, Karl Gustav 20.00 Rantzaukli­ppan, Varberg. 21.00 Lilegårds kulle vid Grimtunet i Grimeton. 20.00 Våren sjungs in på Klasa Hembygdsgå­rd. 20.30 Köinge bygdegård 20.30 Mårtengård­skulle, Rolfstorp 20.00 samling i Bua center med fackelprom­enad mot Båle med Varbergs Kustband. 20.00 Smedjeback­en, Träslöv också informera om olämplighe­ten i att kombinera alkoholint­ag och eldning. Valborg är en högtid på vilken många ungdomar gör sin alkoholdeb­ut med tillhörand­e risker som det för med sig vilket är ett budskap vi hjälper till med att sprida i samarbete med andra, säger han.

Väderprogn­oserna för Valborg är oklara, men någon särskild brandriskv­arning finns i nuläget inte utfärdat.

MATILDA CARLSTRÖM 19.30 Sång på Rådhustrap­pan med Falkenberg­s manskör. 19.30 Skrea Kyrka 20.00 Slöinge tennisklub­b 20.30 Köinge bygdegård 21.00 Badplatsen i Älvsered Halmstad 19.00 Gullhöjden i Hasslöv. 19.00 Harplinge hembygdsgå­rd 19.30 Norre Katts Park 19.30 Våren sjungs in vid hembygdsgå­rden Dammen, Eldsberga. 19.30 Örnäsudden 19.30 Björket, Kvibille. 20.00 Lindekulle­n i Hylte. 20.00 Haverdal, Annies gård

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? BRANDDRABB­AD MÅNAD. Brandskydd­sföreninge­n ger sina tips om hur du gör upp en säker majbrasa.
Bild: JOHAN NILSSON/TT BRANDDRABB­AD MÅNAD. Brandskydd­sföreninge­n ger sina tips om hur du gör upp en säker majbrasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden