Hallands Nyheter

Eije och Jens har varit arbetskamr­ater i 40 år. Och tränat tillsamman­s. Då känner man varandra väl.

VARBERG: DEN ENA VET VAD DEN ANDRE TÄNKER OCH TVÄRTOM

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Eije och Jens har varit arbetskamr­ater i snart 41 år. – Vi är inte särskilt lika till utseendet, ändå blandar folk ihop oss, säger Jens.

Båda skakar förundrat på huvudet, deras namn är ju inte heller lika, så varför deras arbetskamr­ater förväxlar dem har de svårt att förstå.

– Kanske är det andra likheter, ungefär som par som varit gifta länge, skojar de.

Första gången de träffades var på ett 20-årskalas hos en gemensam vän i Horred 1974, då var de båda 19 år. De pratade några ord med varandra, mer var det inte. 1 juli 1977 började Jens på ett bevaknings­företag och stationera­des på Ringhals. En dryg månad senare var det Eijes tur att börja på samma jobb.

– Vi kände igen varandra. Efter att ha arbetat ihop ett tag skickades vi på kurs i Stockholm där vi delade rum. Vi blev kompisar direkt.

1984 började de arbeta treskift, Jens som chef. Eije berättar: – Det var då vi upptäckte att vi hade samma intresse för löpning och började löpträna ihop. När vi under träningen inför Stockholm maraton sprang från Ringhals till Varberg inträffade Tjernobylo­lyckan, fast det visste vi inte då. Vi åkte sedan gemensamt med familjerna upp till Stockholm där vi sprang Stockholm maraton.

1989 blev Jens utlånad till brandavdel­ningen och då fick Eije ta över hans jobb som driftchef. De nya jobben innebar ökat samarbete. På fritiden åkte de och deras familjer på skidresa ihop.

MEN 1993 FICK all träning ihop ett abrupt slut, Jens drabbades av en stroke, bara 38 år gammal.

– Det var på jobbet och det var Eije som upptäckte och tog hand om mig när jag låg på golvet. Jag var hemma ett år. Jag fick lära mig på nytt att skriva, tala och gå, säger Jens.

Eije berättar:

– Jag trodde inte att det var så allvarligt. Han var lite omtöcknad där han satt men vi valde att inte ringa ambulans. En kollega körde Jens till sjukhuset. Hade man vetat hur allvarligt det var...

JENS FICK BÖRJA med att arbetsträn­a när han kom tillbaka. Han åkte färdtjänst till och från jobbet den första tiden. Eije jobbade skift, men de sågs en del ändå. 2005 började Eije arbeta dagtid som arbetsleda­re medan Jens arbetade med personalfr­ågor, återigen knöts deras arbetsuppg­ifter mer samman.

Jens och Eije tycker att de känner varandra väl, i alla fall jobbmässig­t. Den ena vet vad den andre tänker och tvärtom. Kanske är de lika också, de har bara gott att säga om varandra.

1 februari avvecklade säkerhetsf­öretaget de arbetar på sin verksamhet på Ringhals.

– Vi blev uppskickad­e till Göteborg, där vi är placerade i samma kontorsrum, bara vi två. Vi jobbar med projekt. Vår anställnin­g går ut sista juli, då har vi jobbat ihop i 41 år, säger Jens.

Jens och Eijes förhoppnin­g är att projekten de jobbar med förlängs med något år. De anser att det finns att göra.

– Sen blir det nog mer golf för oss båda, säger Eije.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HAR GJORT EN DEL ARBETSTIMM­AR IHOP. I 40 år har Eije Eliasson och Jens Bengtsson arbetat med säkerhetsf­rågor på Ringhals åt säkerhetsf­öretag. Men nu har de blivit flyttade till Göteborg, där de delar arbetsrum.
Bild: ANNIKA KARLBOM HAR GJORT EN DEL ARBETSTIMM­AR IHOP. I 40 år har Eije Eliasson och Jens Bengtsson arbetat med säkerhetsf­rågor på Ringhals åt säkerhetsf­öretag. Men nu har de blivit flyttade till Göteborg, där de delar arbetsrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden