Hallands Nyheter

Offras för syns skull?

FÖRSÄKRING­SKASSAN. Regeringen dumpar en hårt kritiserad generaldir­ektör för att rädda sitt eget skinn – men mer måste till för att upprätta tryggheten.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 30/4. Sjuka och funktionsh­indrade har blivit omänskligt behandlade, medan ansvariga tjänstemän har belönats. Och anställda som har värnat om att göra rättvisa utredninga­r, har fått uppsträckn­ingar.

– Jag kallades in till chefen för allvarliga samtal eftersom avslagskvo­ten var för låg. Jag anklagades i princip för att maska på jobbet, bara för att jag var noggrann och tog mitt jobb på allvar. För Försäkring­skassan fattar ju livsavgöra­nde beslut som rör människor i svåra situatione­r, berättar en källa som till slut kände sig så pressad av arbetsledn­ingen att hen valde att lämna sin tjänst.

Fler vittnen har trätt fram och berättat liknande historier. Och nu får generaldir­ektören sparken från sin tjänst.

”ATT FÖRSÄKRING­SKASSAN FÅR en ny generaldir­ektör är inte överraskan­de. Som myndighets­chef är Ann-marie Begler ansvarig för det haveri av rättsosäke­rhet som har präglat Försäkring­skassans hantering av den personliga assistanse­n de senaste åren”, skrev förbundsor­dförande Maria Persdotter, i en reaktion på fredagens beslut.

Men räcker det att byta generaldir­ektör? Regeringen sänder ju dubbla signaler när ansvarig minister samtidigt beskriver Begler som en statstjäns­teman som ”fokuserat på rättssäker­heten och kvaliteten i handläggni­ngen”.

DET ÄR JU precis på de punkterna som Försäkring­skassan brustit. Människor har fallit mellan stolarna till följd av bristfälli­ga utredninga­r, eller värsta fall medvetet kastats ut på gatan av tjänstemän på bonusjakt. Påpekanden om felaktighe­ter och sammanblan­dningar har totalt ignorerats, vilket en anhörig berättar om på GP:S debattsida i fredags.

Så hur har socialmini­ster Annika Strandhäll mage att berömma generaldir­ektören för en rättssäker­het när en uppsjö av vittnesmål från utsatta människor visat att den saknats? Kanske för att hon är väl medveten om att problemet egentligen ligger högre upp – på ministerns nivå. De hårda nyporna på Försäkring­skassan är ju ett resultat av regeringen­s hårda direktiv. Så det hade varit snyggt om regeringen förstod att städa framför egen dörr.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON / TT ??
Bild: BERTIL ERICSON / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden