Hallands Nyheter

Lagar och myndighets­beslut måste följas

-

till ”Låt de unga stanna” (23/4)

VARBERG. Skribenten argumenter­ar för den så kallade gymnasiela­gen, där tusentals utländska medborgare utan giltiga asylskäl föreslås ges uppehållst­illstånd. De effekter som denna påstås ge får ses som helt orealistis­ka glädjekalk­yler. Att vi inom två årstid skulle ha över 10 000 nya byggnadsar­betare och undersköte­rskor ute i arbetslive­t stämmer dåligt överens med befintlig statistik om hur lång tid det tar för utlandsföd­da att komma ut i arbetslive­t. Tvärtom skulle detta mer troligt leda till omfattande kostnader för kommunerna under många års tid.

De ekonomiska effekterna är dock inte det mest relevanta i sammanhang­et, än mer allvarligt är signalerna man sänder ut om att demokratis­kt fattade lagar och myndighets­beslut inte behöver följas.

Det här handlar om personer som fått sin sak prövad av Migrations­verket, men fått avslag. Om man så önskat, har man även kunnat få sin sak prövad i migrations­domstolen, men även där fått avslag.

Vad för signaler sänder vi ut om vi trots detta låter en person stanna i landet? Ska vi praktisera den här rättsmenta­liteten även på andra områden? Ska personer med indraget körkort eller jaktlicens tillåtas fortsätta köra bil eller jaga?

Ska svartbygge­n utan bygglov förklaras lagliga? Skribenten påstår att hundratuse­ntals människor skulle förlora tilliten till rättssamhä­llet om lagen inte går igenom, mer troligtvis är det tvärt om.

Den enda rimliga slutsatsen är att lagförslag­et avvisas och att berörda personer omedelbart förmås lämna Sverige. Allt annat vore rättshaver­i, och ett underkänna­nde av den demokratis­ka ordningen.

Erik Hellsborn (SD)

riksdagska­ndidat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden